Lada Niva kulkee kuin mankeli, katso ensimmäinen mainosvideo vuodelta 1977!

Neuvostoliitossa osattiin tehdä monet asiat kestäväksi. Olkoonkin, että mallia otettiin usein esimerkiksi eurooppalaisista malleista. Lada Niva (нива) on yksi tällaisista ajattomista menopeleistä. Niva tarkoittaa venäjäksi kenttää.

Kuvakaappaus vuoden 1977 Lada Niva -esittelyvideolta

Kuvakaappaus vuoden 1977 Lada Niva -esittelyvideolta

Ohessa esitellään tätä 1977 vuoden ihmeautoa, joka kulkee melkoisen epätasaisessakin maastossa.

Videolla esitellään Lada Niva, 1977:

Mikäli video ei näy, klikkaa tästä.

Lada Niva 4×4, old School
Lada Niva 4×4, old School

Itsekin aikoinaan vanhanmallisen Ladan omistaneena, voisin sanoa, että kyllä siinä on ”oikean” auton tuntua. Tie tuntuu ratissa ja moottorin ääni on hyvin kuultavissa. Tarkempikorvainen siitä varmasti tunnistaa viat nopeasti. Huippunopeutena saattoi käyttää 90km/h. Muut pyyhkäisivät ohi, mutta tottui ajelemaan hieman hiljempaa.

Lada muuten tulee venäjän sanasta Ладья, ’lotja’, joka tarkoittaa … Lotjaa eli tuollaista leveäpohjaista laivaa.

Ladan logossa on leveäpohjainen laiva, ns. lotja (eli venäjäksi ’lada’)

Eräs venäjältä kotoisin oleva tuttava kertoi, että 1990 jälkeen Venäjältä tultiin hakemaan Suomesta Ladoja kotiin. Nimittäin vientiin menneet Ladat olivat huomattavasti parempilaatuisia kuin Neuvostoliiton markkinoille tehdyt.

Ei ole maastoa, johon tämä auto ei uskaltaisi mennä. Kuvassa keulastaan hieman päivitetty Urban-versio (tekstin lähde: Iltalehti)

Toiset tykkää Ladan muotoilusta, mutta väittäisin kuitenkin, että nimenomaan Niva tekee lähestulkoon jokaiseen positiivisen vaikutelma maantiellä sympaattisella ulkomuodollaan. Ja hyvinhän se kulkee vieläkin, julkaistiinpa siitä äskettäin uusi maastokuvioinen mallikin.

Julkaisimme viimeksi täällä Hilavitkuttimessa artikkelin Nivan uudesta mainoskampanjavideosta vuonna 2007. Melko vauhdikasta hyppimistä!
https://www.hilavitkutin.com/2007/11/13/lada-nivan-uusi-mainos/

Ladan lennokas mainos!

Nivaa Markkinoidaan nykyään nimellä Lada 4X4 ja uusia ostajia pyritään kosiskelemaan pidennetyillä ja modernisoiduilla versiolla – (Katu)Maasturit kun ovat muodissa nyt. Pirkkalassa toimivan Ladaa maahantuovan Super-Motor Oy:n listalla on kaksi Lada 4×4 -mallia, joista Urban on hinnoiteltu ja maksaa 18 999 euroa. https://tekniikanmaailma.fi/vanhasta-kunnon-lada-nivasta-tulee-suomessa-myyntiin-pitka-versio/

Uudistettu malli, viisiovinen erikoisuus

Mikäli löytyy autokorjausosaamista, edullisen vanhemman polven Nivan saattaa löytää nettiautosta. Yksi ”huono” puoli näissä taitaa olla hieman tavallista suurempi kulutus, mutta toisaalta kyseessä on hieman vanhempi 4-vetotekniikka ja suuret renkaat.

Loppuun vielä vauhdikas esittelyvideo peruslatukasta:

Mikäli video ei näy, klikkaa tästä linkistä.

Lähteet: Jalopnik, Facebook Soviet Visuals