Akustinen kamera kuvaa ääntä. Kamerassa yhdistyy videokuva ääntä tuottaviin kohteisiin. Videokuvan päälle piirtyy eri väreillä eri taajuuden äänet.

SOUNDCAM

Kickstarter

Nykyään akustiset eli ’äänikamerat’ ovat hintaluokassa 100000 dollaria ja vaativat akustiikan ammattilaisen operoimaan niitä. SOUNDCAM-Kickstarter-projekti tuo 4319 euron peruskuluttajan kameran markkinoille. Tämä on Kickstarter-tarjous ja normaali hinta on 7999.

SOUNDCAM -käyttöliittymä

Kamera perustuu 64 mikrofonin, tavallisen kameran sekä algoritmien yhteistyöhön. Mikrofonit mittaavat eri kulmista tulevaa ääntä ja algoritmi laskee äänilähteiden eri etäisyydet. Tämä data ripotellaan tavallisen videokuvan päälle. Lopputulos on kuten videolla esitetään: Ääni piirtyy heat-mappina videokuvan päälle.

SOUNDCAM: Drone – Lennokki:

SOUNDCAM: Car – Auto:

SOUNDCAM: Leak – Vuoto:

Kameraa käytetään 7 tuuman kosketusnäytöstä. Tästä voidaan myös asettaa mm. taajuudet, jotka halutaan rekisteröityvän kuvaan. Lisäksi mm. tallennusmuoto valitaan näytöltä.

Kuluttaja-hintaluokan sekä helpon käytettävyyden tuominen äänikameraan on oikeastaan melko mullistava asia. Näille löytyy käyttöä yllättävissä paikoissa. SOUNDCAM mainitsee yhdeksi vaihtoehdoksi mm. drone-lennokin seurannan. Itselle tulee mieleen kuitenkin aivan ensimmäiseksi valvontakäyttö. Lämpökameran rinnalle äänikamera takaisi erittäin kattavan valvontakamerakokonaisuuden.

SOUNDCAM
SOUNDCAM läheltä
Useasti akustinen kamera on tämän mallinen

Käyttötarkoituksia keksitään varmasti sitä mukaan kun kameroita saadaan käytettäviksi. Esimerkiksi tilojen akustiikan tutkimuksessa tämä on varmasti todella tarpeellinen. Perinteistä kallista äänikameraa saatetaan joutua kalibroimaan 2 tuntia, jotta päästää kuvaamaan. Tällaisella voisi tavallinen studionpitäjä, festivaalinjärjestäjä tai pienen esiintymislavankin omistaja parantaa akustiikkaa.

Nykyään akustisia kameroita käytetään myös mm. autojen, junien tai lentokoneiden sekä tuulimyllyjen rakenteen tutkimisessa. Äänikameralla voidaan myös esimerkiksi paikantaa helposti rikkinäinen osa jostakin usean (ääntä tuottavan) laitteen järjestelmästä.

Lähteet: Kickstarter, Petapixel

Edellinen artikkeliTehokas tapa vakoilla on kamera lampun polttimossa
Seuraava artikkeliFurby-orkesteri koostuu 44 Furby-nukesta, joita soitetaan painelemalla koskettimia