Automatisoitu tienkorjaus tulee uuden kaluston myötä

Hyvin hoidetulla tieosuudella harvoin edes huomaa kuinka hyvin se on hoidettu. Etenkin Suomessa, missä routa rikkoo ja nastatkin kuluttavat teitä, vaaditaan paljon työtä ja omistautuneisuutta, jotta tiet ovat turvallisia ajettavia.

Prässääminen

Myös tien pohja sekä tulvat tai rankat sateet varmasti vaikuttavat siihen kuinka paljon tiehen syntyy reikiä. Asfalttiakin lienee montaa eri laatua, samoin paikkauksia.

Korjauskalusto

Nyt on kehitetty automatisoitu tasalaatuinen tienkorjausväline. Väline on kuorma-auto, jonka säiliössä on täyttöaineet ja perässä kuopat analysoiva ja korjaava robotiikka.

Videolla esitellään kuinka korjausauto toimii:
https://www.youtube.com/watch?v=yuJ3NDq4AlA

Korjaaminen on hyvin automatisoitua. Auton sensorit analysoivat reiän tai kuluman asfaltissa ja ehdottavat tämän analyysin mukaista korjauspalaa. Reiän kohdalta ja ympäriltä poistetaan asfaltti. Nyt tasareunainen ja -muotoinen reikä täytetään siten, että sen pohja on tasainen. Tämän jälkeen valmiiksi sopivan muotoinen asfalttikappale asetetaan kohdalle. Valmis paikka prässätään kohdalleen ja lopputulos on tasalaatuinen ja kestävä.

En löytänyt tämän suunnittelijan yhteystietoja, mutta innovaatio vaikuttaa varsin pätevältä. Toimisiko Suomen olosuhteissa, kun mm. suolaaminen aiheuttaisi sen verran ruostumista kalustossa ym. Jokin kaupunki voisi tilata muutaman auton kaluston ja testata kuinka tämä toimii käytännössä.

New Yorkin laite

Itse asiassa jo 2012 New Yorkissa oli käytössä hieman kevyempi versio, mutta vastaavanlaista automaatiota tarjoava laite, tästä lisää Gizmodon artikkelissa.

Miltä näyttää tulevaisuus? Automaattiset rekat ja tienkorjausvälineistöt?

Lähteet: Youtube, Gizmodo