Vaikka aluksi saattaisikin luulla, että naisten osuus pelimarkkinoilla on vain pisara valtameressä, ovat monet selvitykset osoittaneet, että pelaajista reilusti yli kolmasosa on naispuolisia. Barclaysin vuonna 2017 teettämän tutkimuksen mukaan naiset kuluttavat pelaamiseen jopa 1,3 miljardia euroa vuodessa, joka on vastaavasti hiukan yli kolmasosa pelialan tuotoista.
Teknologia on pitkään ollut miesvaltainen ala ja samaan kategoriaan kuuluu valitettavasti myös peliala. Pelialalla vain noin neljäsosa pelinkehittäjistä on naisia ja se näkyy myös tuotannossa. Naisten osuus on kuitenkin vinhassa kasvussa, joten on syytä olettaa, että jo siksikin pelitarjonta sekä esimerkiksi erilaiset sovellukset tulevat tarjoamaan huomattavasti sukupuolineutraalimman tai jopa naisille suunnatun lähestymistavan. Peliyhtiöt palkkaavat hyvin mielellään naisia suunnittelemaan entistä parempia pelejä, sillä vaikka tähän asti teknologia- ja pelialalla ollaan keskitytty ensisijaisesti miespuolisiin pelaajiin, ovat uudet muutoksen tuulet alkaneet puhaltaa. Vaikka naispuolisten pelaajien osuus on jo lähes puolet kaikista pelaajista, vielä tälläkin hetkellä videopelien sisältö ja teknologia on selkeästi kohdistettu miesten tarpeisiin ja mieltymyksiin. Nyt esille on nousemassa suuri joukko naispuolisia pelinkehittäjiä sekä yrityksiä, jotka ponnistelevat ahkerasti muuttaakseen mieskeskeisen pelimaailman ja tuomaan peliteollisuuteen myös sellaista tarjontaa, joka puhuttelee erityisesti naisia. Tällä tavalla yhä useammat naiset innostuvat pelaamisesta.
Lähde: Unsplash
Yhä enemmän naisille suunnattuja sovelluksia
Tytöt ja naiset pelaavat mobiilipelejä ahkerammin kuin koskaan aikaisemmin. Arviolta reilusti yli puolet 10-65-vuotiaista naisista pelaa älypuhelimellaan jotain mobiilipeliä. Näin ollen mobiilipelimarkkinoista ei voida missään nimessä puhua miesvoittoisina markkinoina, vaan tarjontaa on syytä suunnata kummallekin sukupuolelle. On jopa tutkittu, että naiset pelaavat mobiilipelejä useammin kuin miehet, sillä yli puolet mobiilipelejä pelaavista naisista pelaa peliä vähintään viisi kertaa viikossa. Kun tilastot osoittavat näin merkittäviä lukemia, ei ole ihmekään, että niin monet pelintarjoajat ja mobiilisovellusten kehittäjät panostavat naispelaajiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Monenlaisia sovelluksia sekä jopa puhelimia ja muita pelilaitteita on nykyään tarjolla erityisesti naisten tarpeisiin. Nykyään sovelluksia naisille on olemassa jo lukemattomia ja tarjolla on hyvin erilaisia appeja aina ovulaatiota seuraavista sovelluksista kuntoiluun ja matkailuun.
Naiset ja miehet toivovat peleiltä eri asioita
Miespuolisten ja naispuolisten pelaajien mieltymyksissä on eroja. Siinä missä miespelaajat nauttivat nopealla temmolla varustetuista toimintapeleistä, räiskintäpeleistä ja taistelupeleistä, ovat naisten mieleen ennemminkin pelin sisällä käytävä vuorovaikutus sekä mahdollisuus kehittää suhteita esimerkiksi hahmokehityksen ja juonikehityksen myötä. World of Warcraftin ja Second Lifen kaltaiset massiivimoninpelit ovat erityisen suosittuja naispuolisten pelaajien keskuudessa. Naiset näyttävätkin suosivan roolipelejä ammuntapelien sijaan. Myös pelien sisällä naisten ja miesten ero on nähtävissä siinä, kuinka pelejä pelataan. Esimerkiksi Grand Theft Autossa naiset keskittyvät usein hyvin erilaisiin asioihin kuin miehet. On hyvin tyypillistä, että miehet keskittyvät erityisesti kilpailemiseen sekä asioiden tuhoamiseen, kun taas naiset nauttivat haasteiden suorittamisesta ja uppoutumisesta erilaisiin maailmoihin.
Perinteisesti miehille suunnatut seikkailupelit kuten Wolfenstein, Call of Duty sekä nyt myös mobiililaitteille tarjottava Legend of Zelda ovat äärimmäisen suosittuja ja myös monet naiset pelaavat niitä, vaikka hahmokseen voisikin valita ainoastaan miespuolisen vaihtoehdon. Nyt monet peliyhtiöt ovat havahtuneet tähän epäkohtaan ja onkin selkeästi huomattavissa, että naisille on nyt tarjolla paljon enemmän vaihtoehtoja ja monet pelit tarjoavat myös naispuolisia hahmoja pelattavaksi. Toisaalta monia muitakin genrejä on pikkuhiljaa alkanut ilmaantua. Kerronnalliset ja eeppiset seikkailut kuten Gone Home sekä erityisesti naisille suunnatut pelit kuten Horizon Zero Down ovat ampaisseet nopeasti suosion huipulle. Monelle tuttu Candy Crush Saga on erityisesti naisten suosima peli, joka on ollut jo vuosikausia pelatuimpien mobiilipelien joukossa.
Lähde: Lara Croft –Facebook-sivu