TV-kuva (CRT) syntyy viivoista, hidastettuna 118000 fps ilmiö näkyy selkeästi

Kuvaputkitelevisiot tunnetusti piirtävät kuvan viivoina, joista jokaisen viivan vielä vasemmalta oikealle yksittäisinä pikseleinä. Ihmisen reaktiokyky on niin hidas, että kuva näyttää liikkuvan ”saumattomasti”.

Kuvataan Super Mariota hidastettuna

Gif-animaatio viivojen piirtymisestä kuvaputkelle (Mikäli animaatio ei pyöri, klikkaa kuvaa)

Oheisella videolla esitellään oivallisesti CRT- eli kuvaputkiteknologiaa. 1600 ruutua sekunnissa (fps) näyttää yksittäiset viivat. 2500 fps selventää ilmiötä kun taas 28500 fps näyttää jo rivin piirtymisen vasemmalta oikealle. Lopulta 118000 fps esittää erittäin selkeästi miten kuva muodostuu.

How a TV Works in Slow Motion – The Slow Mo Guys:

Viivoja piirtyy kuvaputkelle
Kuvaputkinäytön toimintaperiaate. Ks. Lisää tämän linkin takaa

Videolla tutkitaan myös makrolinssin avulla LCD-näytön koostumusta. Tässä kuva koostuu pikseliryhmistä, joissa jokaisessa on punainen, vihreä sekä sininen valo. Näitä valoja säätelemällä saadaan syntymään kaikki näkyvän valon sävyt – Näytön tasosta riippuen on enemmän tai vähemmän sävyeroja.

Lähikuvaa LCD-näytöstä

OLED-näyttö eroaa LCD-näytöstä siten, että se ei ole taustavalaistu vaan jokaisen pikselin voi kytkeä kokonaan pois päältä. Näin saavutetaan täysin musta väri. LCD-näytön musta ei ole oikeastaan mustaa, vaan taustavalo näkyy hieman sinertävänä. Nämä seikat esitellään videolla hyvin havainnollistaen.

Erittäin opettavainen video, ja esittää selkeästi millaista kuvaa me itse asiassa katsomme kun katsomme televisiota tai muuta näyttöä!

Lähteet: Slo Mo Guys -Youtubekanava, Popular Mechanics, Explain Stuff