Kuvaputkitelevisiot tunnetusti piirtävät kuvan viivoina, joista jokaisen viivan vielä vasemmalta oikealle yksittäisinä pikseleinä. Ihmisen reaktiokyky on niin hidas, että kuva näyttää liikkuvan ”saumattomasti”.
Oheisella videolla esitellään oivallisesti CRT- eli kuvaputkiteknologiaa. 1600 ruutua sekunnissa (fps) näyttää yksittäiset viivat. 2500 fps selventää ilmiötä kun taas 28500 fps näyttää jo rivin piirtymisen vasemmalta oikealle. Lopulta 118000 fps esittää erittäin selkeästi miten kuva muodostuu.
How a TV Works in Slow Motion – The Slow Mo Guys:
Videolla tutkitaan myös makrolinssin avulla LCD-näytön koostumusta. Tässä kuva koostuu pikseliryhmistä, joissa jokaisessa on punainen, vihreä sekä sininen valo. Näitä valoja säätelemällä saadaan syntymään kaikki näkyvän valon sävyt – Näytön tasosta riippuen on enemmän tai vähemmän sävyeroja.
OLED-näyttö eroaa LCD-näytöstä siten, että se ei ole taustavalaistu vaan jokaisen pikselin voi kytkeä kokonaan pois päältä. Näin saavutetaan täysin musta väri. LCD-näytön musta ei ole oikeastaan mustaa, vaan taustavalo näkyy hieman sinertävänä. Nämä seikat esitellään videolla hyvin havainnollistaen.
Erittäin opettavainen video, ja esittää selkeästi millaista kuvaa me itse asiassa katsomme kun katsomme televisiota tai muuta näyttöä!
Lähteet: Slo Mo Guys -Youtubekanava, Popular Mechanics, Explain Stuff