Tiedemiesryhmä Stanfordin yliopistossa USAssa onnistui istuttamaan ihmisen kantasoluja lampaan alkioon.

Lammas

Tästä syntyy ensimmäinen tunnettu ihmisen ja lampaan hybridi.

Kaaviokuva kunka ihmsen sisäelimiä olisi tarkoitus kasvattaa siassa

Seuraavassa vaiheessa asetetaan ihmisen kantasoluja lampaan geneettisesti muunneltuihin alkioihin. Geneettinen muuntelu estää lampaan alkioita kasvattamasta haimaa. Ideana on, että tällöin ihmisen kantasolut hoitavat tämän osa-alueen ja lampaaseen kasvaa ihmisen haima. Tämän testin viimeistelyyn tarvitaan erityislupa jotta koetta voidaan toteuttaa 70 päivän ajan. Ihmis-eläin-hybridien kasvattaminen on nimittäin hyvin tarkasti säänneltyä. Kohde on kasvattaa ihmiselle sopivia haimoja tällä tavoin 5-10 vuoden kuluttua.

Samalla tekniikalla on jo onnistuttu mallintamaan koe siten, että rotissa kasvatettiin hiirien haimat. Elinsiirrolla onnistuttiin siirtämään rotassa kasvanut terve haima diabetesta sairastaneeseen hiireen. Lammas-ihmis-hybridi on kuitenkin osoittautunut vaikeammaksi toteuttaa.

Verensokerin mittaus
Muovisessa tekokohdussa kasvatettu lammas, huhtikuulta 2017

Samantyyppisiä kokeita on tehty aiemminkin sekä sikojen että lampaiden kanssa. Mutta nyt tekniikka on hieman erilainen, sillä kantasolut on otettu suoraan ihmispotilaasta. Lampaan sisäelimet ovat monelta osin saman kokoisia kuin ihmisellä, joten kokeita pyritään jatkamaan kunnes saadaan onnistuneesti kasvatettua uusia sisäelimiä ihmiselle.

Lähteet: The Telegraph, The Daily Dot

Edellinen artikkeliKiinalaismatkailija meni läpivalaisuun laukkujensa kanssa, kukaan ei kiinnittänyt erityistä huomiota
Seuraava artikkeliApplen uusi avaruusajan kampus aiheuttaa ongelmia, työntekijät törmäilevät seiniin, koska ne ovat lasia