Elämme aikaa, jossa ihmisten valvonta on todennäköisesti laajempaa ja kattavampaa kuin koskaan aiemmin. Kiinan poliisin älylasit ovat yksi esimerkki tästä.

Kiinalainen poliisi ja älylasit

Laseilla voidaan kuvata henkilön kasvot. Kuvan perusteella kasvoja voidaan hakea maan laajuisesta tietokannasta. Päätelaitteelle saadaan henkilön nimi ja osoite.

Laitteita on otettu testikäyttöön poliiseille etenkin nyt huomenna 15.2. olevan kiinalaisen uudenvuoden ruuhkiin. Valtava määrä ihmisiä matkustaa erilaisiin juhlatilaisuuksiin sekä perheiden luokse.

LLVision-valmistajan älylasit (Kiinan poliisin älylasitoimittaja)
Kiinalainen poliisi ja älylasit

Kiinaa on kritisoitu valvonnasta, joka osiltaan kohdistuu mm. etnisiin vähemmistöihin. Toisaalta voisi ajatella, että tämä on vähemmän diskriminoiva tapa valvoa, kuin että pysäytettäisiin ja kysyttäisiin henkilötodistus ja pyrittäisiin tutkimaan sen aitous. Tämä on huomaamatonta ja tehokasta.

Onko tämä nykyään maailmanlaajuinen valvonta, joka monesti kattaa myös puhelinten ja tietokoneiden valvonnan, tarpeellista ja oikeudenmukaista? Siitä varmasti tullaan vielä keskustelemaan lisää.

Lähteet: Tech Crunch, ECNS, Abc News

Edellinen artikkeliVehnästä ja ohrasta valmistetut sixpäkin rinkulat hajoavat luonnossa nopeasti eivätkä ole ympäristöhaitta
Seuraava artikkeliSlideWheel on vesiliukumäki, joka pyörii ja kuljettaa eteenpäin täten