Uudenlainen neuroproteesi-käsi mahdollistaa tunnon sormenpäissä

Pitemmän aikaa on jo kehitetty neuroproteeseja. Nämä ovat proteeseja, jotka kykenevät mm. välittämään kosketuksen tuntemuksen käyttäjälle.

Repussa on tietokone, joka ohjaa käden toimintaa

Aiemminkin on kehitetty vastaava käsiproteesi, mutta se oli laitteistoineen niin suuri, että mahtunut laboratorion ovesta ulos. Samantyyppisissä tutkimuksissa on kehitetty mielellä ohjattavia käsiä sekä käyttäjän käsivarren lihasten kanssa toimiviin antureihin perustuvia proteeseja, joissa käyttäjä tavallaan tuntee mitä proteesi koskettaa.

BBC:n uutiskatsaus aiheesta:
https://www.youtube.com/watch?v=Sh3H0Fygo4Q

Insinöörit, neurotiedemiehet, kirurgit sekä robotiikan taitajat Italiasta, Sveitsistä ja Saksasta yhdistivät panoksensa luodakseen tämän tuotantomalli-prototyypin kädestä, joka tuo tuntoaistin proteesinsormiin. Sormien sensorit välittävät tuntemukset yläkäsivarren hermoihin asennettujen pienten elektrodien kautta.

Käden avulla käyttäjä tunnistaa mm. kohteen kovuuden

Kun proteesin sormissa on tunto, käyttäjä voi suorittaa normaaleja käden toimia proteesilla. Seuraavaksi tutkijat pyrkivätkin kehittämään käteen monimutkaisempia liikkeitä.

Lähteet: CNET, BBC