Arkeologit löytävät jatkuvasti uusia hautoja ja kaivavat näistä luurankoja ylös. Näin pyritään selvittämään historian kulkua sekä myös geneettisiä erityispiirteitä. Nykyteknologia mahdollistaa henkilöiden kasvojen 3d-mallinnosten luomisen entistä paremmin.

Avgi

9000 vuotta sitten kuollut nuori kreikkalaisnainen haudattiin nykyisen Thessallian alueelle.

Thessalian alue Kreikassa (oli jokin aivan muu tunnettu alue 9000 vuotta sitten)

Arkeologit nimesivät hänet Avgi – Aamunkoitoksi. Hän syntyi aikaan, jolloin oletetaan metsästäjä-keräilijöiden kauden muuttuneen viljelemiseen. Tiedemiehet eivät osanneet sanoa luurangon perusteella mitään hänen elämästään tai kuolinsyystä. Mielenkiinnosta tuon ajan ulkonäköä kohtaan päätettiin luoda mallinnos Avgin kasvoista.

Avgi
Avgin sivuprofiili

Selvitykseen osallistuivat endokrinologi, ortopedi, neurologi, patologi sekä radiologi. Iäksi arvioitiin luuston perusteella 15 vuotta, hampaat taasen kertoivat iäksi 18 vuotta. Hänen ikänsä oli kuollessaan siis likimain tässä haarukassa. On erittäin mielenkiintoista nähdä nyt tämän naisen kasvot.

National Georaphicin videolla esitellään mallinnusprosessi:

Myös muita mallinnoksia kivikauden ihmisten kasvoista on tehty, mm. vuonna 2010 Myrtis – 11-vuotias tyttö n. vuodelta 430 eaa. Tutkija, joka on käynyt läpi useita tämäntyyppisiä projekteja toteaa, että kasvonpiirteet ovat yleisesti ottaen pehmentyneet tai sulavoituneet tähän päivään mennessä. Kivikaudella oltiin enemmän ”kulmikkaita” – Ainakin Euroopassa. 

Ateenan Myrtis

3D-mallinnuksen yhä kehittyessä tulemme todennäköisesti näkemään yhä enemmän tällaisia muotokuvia vanhojen luiden ja kallojen perusteella. Kuka tietää, josko vaikka dna-näytteen perusteella kyettäisiin jonain päivänä muodostamaan malli mistä tahansa kehon osasta tietokoneella!

Lähteet: Ancient Origins, National Geographic

Edellinen artikkeliNykyteknologia mahdollistaa ihmisten tunnistamisen puheen perusteella reaaliaikaisesti
Seuraava artikkeliHääpäivä-sandaalien pohjassa on nimet ja päiväys