Sähköpolkupyörät ovat jo arkea. Markkinoille tulee hiljalleen muitakin sähkökäyttöisiä kaksipyöräisiä. UBCO 2×2 Dual-Sport Utility Bike on uusiseelantilainen ”farm bike”, jolla pääsee kulkemaan vähän maastossa kuin maastossa. Pyörä on kaksivetoinen ja toimintasäde yhdellä latauksella 120km.

UBCO 2×2

Vääntöä löytyy 90Nm, tehoa 2kW, huippunopeus 45km/h, paino 63kg, kantavuus 150kg ajaja mukaanlukien.

Ominaisuuksia
Kännykkäsovellus

Pyörä on suunniteltu erityisesti maastoon ja farmeille. Vauhdin sejaan keskitytään ajettavuuteen vaikeammissakin olosuhteissa, mikä lienee tarpeen esimerkiksi Uuden-Seelannin maastossa. Kulutus on kuitenkin verrannollisesti huomattavasti pienempi kuin muilla välineillä: polttonestevastaavuus 0,32l/100km, lataus maksaa n. 1 dollarin.

Akku latautuu 6-8 tuntia. Akusta on usb- sekä 12V:n liitännät – Työkoneet ja elektroniikka latautuvat siis pyörän akulla. Kaksi moottoria ovat ilmajäähdytteisiä harjattomia moottoreita. Vaihteisto on yksinkertainen planeettavaihteisto.

Videolla esitellään pyörä ja sen kehitys, ajamista kohdasta 3:30:

Toinen hieman vauhdikkaampi esittelyvideo:

Tällainen kulkupeli siis. Aivan uusi keino ajaa: kaksiveto ja hiljainen tasaisella kovalla väännöllä. Hiljaisuus sopii vaikka kalastajalle tai metsästäjälle. Eikä tarvitse polkimia, vaan tämä kulkee aivan itsenäisesti.

Metsästäjän kulkupeli

Hintaa uudella innovaatiolla on vielä n. 5800 euroa, mutta todennäköisesti tämänkin tyylisten laitteiden hinnat vielä painuvat alemmas. Akkujen materiaalit saattavat vähentyä luonnosta jossain vaiheessa, joten toivokaamme kestävää kehitystä lähitulevaisuuden akkuteknologiaan – Vaikka akut voidaankin kierrättää, edelleen on usein edullisempaa louhia uutta materiaalia kuin kierrättää.

Rannalla
Maasto kuin maasto

Akkujen ongelmista voi lukea vaikkapa Turun Sanomien artikkelista marraskuulta: Sähköautojen nopea yleistyminen voi johtaa pulaan akkujen raaka-aineista.

Lähteet: Ubco Bikes, Clean Technica

Edellinen artikkeliPuolikas Pint -tuoppi on oikea puolikas
Seuraava artikkeliGoSt Barefoots -kengät ovat samaa materiaalia kuin rengashaarniska – Teräslenkkikengät, jotka kestävät eliniän