Britannian poliisi tutki viime vuonna 53000 laitetta liittyen rikostutkintaan. Usein koneilta etsitään laitonta kuvamateriaalia, liittyen mm. alastomuuteen.

Poliisit tutkimassa

Tekoälyä testataan ja se kykenee tehokkaasti havaitsemaan kuvista mm. rahaa, huumeita ja aseita. Yksi poliisin psyykettä rasittavin materiaali on kuitenkin lapsien alastonkuvat, joita etsitään monessa tapauksessa. Tekoälyä kehitetään hoitamaan nämä tehtävät. Nykyään digitaalista kuvamateriaalia on runsaasti, joten tämä on suuri helpotus.

Monilla ihmisillä on kuitenkin mm. taustakuvana hiekkadyynejä. Tekoälyllä tämä on yksi koitinkivi, sillä sen näkemänä hiekkadyynit muistuttavat usein alastomia ihmisiä. Nämä ongelmat ovat kuitenkin selvillä, ja luulisi, että tähän älyyn voitaisiin ohjelmoida myös erikseen hiekkadyynit esimerkiksi valo-varjoilmiöiden avulla.

Oletan, että järjestelmä toimii siten, että tietokoneelle annetaan jokin määrä tiedostoja, joista tekoäly poimii etsittyjä kohteita (siis esim. alastomuus, aseet, huumeet tai raha). Kuvat joista löytyy etsitty kohde, tulevat kansioon, josta tutkija tekee lopullisen analyysin.

Dyynejä
Dyynejä
Dyynejä

Myös muualla tekoälyn kuva-analyysi on aiheuttanut epäasiallisia tuloksia. Googlen tekoäly kykenee jo tagaamaan käyttäjän kuvat n. 94% tarkkuudella. Vuonna 2015 havaittiin ongelmia: Sekä Flickr että Google merkitsivät tummaihoisia ihmisiä apina-tagillä. Tämäkin on saatu nyt hoidettua kuntoon, joten myös hiekkadyyniongelma lienee ratkaistavissa.

Lähteet: Telegraph, The Verge

Edellinen artikkeliQantas – Boeing 737 MAX-8 -radio-ohjattavan lennokin rakentaminen alusta pitäen, Video
Seuraava artikkeliAquasonic on tiettävästi ensimmäinen vedenalainen bändi, laulua ja instrumentteja vesitankeissa