1940-luvulla sodittiin mm. Tyynellä valtamerellä, Afrikassa ja Euroopassa. USA oli mukana näissä taisteluissa ja baseballin pelaajista oli pulaa. Tähän perustettiin All American Girls Professional Baseball League -liiga. Eli koottiin nuorista naisista joukkue.

Dottie Schroeder lyömässä

Vuonna 1943 päätettiin keskittyä softballiin, jossa pallo on isompi ja sen vauhdit eivät niin kovia. Syntyi All-American Girls Professional Baseball League (AAGPBL), joka jatkoi muotoutumistaan vielä seuraavalla vuosikymmenelläkin.

Valmentaja Dick Bass ohjeistaa Fort Wayne Daisies -joukkuetta
Marie Wegman ja Norris Ward, 1948
Dottie Schroeder 1948 Florida
Marge Callahan syöksyy kotipesälle

Rekrytoijat kiersivät ympäri Amerikkaa etsien lupaavia naispelaajia. Dottie Schroeder oli yksi pidetyimmistä ja kauiten pelanneista jäsenistä. Hän oli mukana keräämässä pelaajia ja kertoi, että rekrytointitilaisuuksissa oli usein runsaasti halukkaita pelaajia.

Gene George, Daisy Junor, Dorice Reid, ja Dodie Healy tauolla
Thelma Eisen, Vivian Kellogg, Jackson, sekä Norris Ward
Betsy Jochum, AAGPBL -pelaaja 1943-1948
Mary Rountree ottaa kopin
Kevätharjoitukset, Opa-Locka, Florida

Aiheesta on tehty pätevä elokuvakin: A League of Their Own (1992). Näyttelijöinä oli mm. Tom Hanks, Geena Davis (Dottie Hinson), Madonna sekä Rosie O’Donnell. Elokuvan ohjasi Penny Marshall, joka tunnetaan myös loistavasta Awakenings-elokuvasta (1990). Taidokkaassa pesiselokuvassa käsitellään hienosti naispelaajien aiheuttamaa ristiriitaa miespelaajiin tottuneen yleisön keskellä. Roolisuoritukset ovat hyviä ja pelaajille rakentuu hienot ja uskottavat tarinat. Suosittelen.

A League of Their Own (1992) -elokuvan traileri:

Klippi elokuvasta:

Toinen maailmansota muutti Amerikkaa osaltaan siten, että naiset siirtyivät yhä enemmän kotoa töihin. Asetehtaat tarvitsivat työläisiä, samoin monet muut alat, joissa miehet olivat ennen käytettävissä. Voidaan sanoa, että toinen maailmansota mullisti naisten aseman työpaikalla. Aiemmin oli huomattavan yleistä, että oltiin ns. kotiäitejä. Toki tämä jatkui edelleen sodan jälkeen, mutta työurat olivat paremmin auki. Voisihan sitä ajatella niinkin, että inflaatio on syönyt taloutta siten, että nykyään harvalla on mahdollisuutta omakotitaloon ja puolison kotona olemiseen. Lisää aiheesta Teachers Instituten sivuilla.

Miten vain, nämä kuvat naisten baseball-liigasta ovat hienoja ja hyväntunnelmaisia!

Lähde: Dusty Old Thing, kuvat State Archives of Florida

Edellinen artikkeli31 kuvaa tunnetuista maamerkeistä maailmalta – Rakennusvaiheessa. Historialliset kuvat!
Seuraava artikkeliUFOt ja avaruusolennet muinaisissa artefakteissa. Onko mielikuvitusta vai tuntematonta teknologiaa