Lista alkaa rintaliiveillä:

1. Rintaliivit kehitti vuonna 1910 Caresse Crosby improvisoimalla testikappaleita omaan käyttöönsä. Toisaalta liivit ovat tunnetut jo vanhassa Egyptissä ja ovat näyttäytyneet aika ajoin historiassa.

Caresse Crosby -rintaliivit

Leica Ur

2. Ur-Leica syntyi vuonna 1913-14 kun saksalainen insinööri Oscar Barnack halusi valokuvata käsivaralta kevyellä kalustolla. 35mm filmi löytyi elokuvaamisesta, ja se pakattiin ensi kertaa sylinteriin still-kuvia varten.

Kokispullon kehitys

3. Nykyään tunnettu Coca-Cola-pullomalli syntyi vuonna 1915 kun ruotsalaissyntyinen lasinpuhaltaja Alexander Samuelson lainasi muotoja kolapähkinästä, kokaiininlehdistä sekä naisvartalosta – Coca-Cola Companyn tilauksesta. Tarvittiin pullo, jonka tunnistaisi myös hämärässä.

Pavillon de l’Esprit Nouveau

4. Pavillon de l’Esprit Nouveau oli sveitsiläis-ranskalaisen Charles-Édouard Jeanneret’n (aka Le Corbusier) merkkiteos Pariisissa 1925, jossa hän juhlistaa modernin arkkitehtuurin alkutaivalta. Le Corbusier kutsui taloja ”koneiksi, joissa asutaan”. Tornitalot ja leveät tiet ovat tätänykyä arkipäivää.

Duralex Picardie

5. Duralex Picardie -lasi tuli tunnetuksi jo vuonna 1927. Lasin muotoilu muistuttaa hieman 1700-luvun tyyliä. Karkaistu lasi yhdistettynä ajattomaan ja paikattomaan muotoon tarjosi uuden astiatyypin – jokapaikan lasinen juoma-astia.

Maanalainen Lontoo

6. Lontoon maanalaisen kartta syntyi Harry Beckin kynästä vuonna 1931. Aiempi kartta oli maantieteellisesti tarkka ja tiiviit asema-alueet olivat vaikeaselkoisesti luettavissa. Beckin kartta antoi eväät kaikille metrokartoille tästä eteenpäin.

CH24

7. CH24-tuoli on edelleenkin tunnettu design-tuote. Tanskalainen muotoilija Hans Wagner suunnitteli yhteistyössä kööpenhaminalaisen valmistajan Carl Hansenin kanssa modernin CH24:n vuonna 1949. Inspiraatio löytyi vanhoista kuvista, joissa tanskalaiset kauppiaat istuivat Ming-dynastian aikaisilla istuimilla.

Rimowa

8. Rimowa-matkalaukku muotoiltiin vuonna 1950 Saksassa. Richard Morszeck Warenzeichen työskenteli matka-arkkujen rakennuksen parissa. Rimovasta tuli maailmanlaajuinen brändi, kun hän keksi yhdistää alumiinin keveyden matkalaukkuihin. Laukut sopivat hyvin metallisten lentokoneiden tyyliin.

Braun SK4

9. Braun SK4-levysoitin sai alkunsa vuonna 1956 Dieter Ramsin kynästä. Rams työskenteli Braunilla sodanjälkeisellä nousukaudella ja suunnitteli ikoniseksi muodostuneen soittimen.

Sputnik

10. Sputnik-tekokuu on avaruusmatkailun edelläkävijä, myös muotoilun puolesta. Neuvostoliiton Sergei Koralev suunnitteli satelliitin futuristisella otteella vuonna 1957. 58cm halkaisijaltaan oleva kaasutäytteinen alumiinipallo ja sen neljä antennia ovat jääneet historiaan muotoilullaan.

Austin FX4

11. Austin FX4 -taksi sai alkunsa Eric Baileyn kynästä. Hän työskenteli Carbodiesille, joka valmisti korit Austinille. FX4 hyödyntää tilan tehokkaasti. Pienehköön 4,6m mittaiseen autoon mahtuu kuljettajan lisäksi viisi matkustajaa sekä matkatavarat. Vuonna 1958 käyttöönotettu suunnittelu tarjoaa myös arjen luksusta sekä pienen kääntöympyrän.

Mini

12. Morris Mini tuli markkinoille vuonna 1959. Auto tiivisti kaiken, pienensi kokoa ja yksinkertaisti osia. Poikittainen moottori säästi tilaa merkittävästi. Alec Issigonis oli mukana antamassa alkusysäystä pienten autojen aallolle.

Minihame

13. Minihame esiteltiin vuonna 1960. Vaatesuunnittelija Mary Quant nimesi tuotteensa suosimaansa Mini-autoa mukaillen. Hän kuvaili molempia sanoilla: ”optimistinen, elämäniloinen, nuori, flirttaileva”. Seksikäs asuste tuli tunnetuksi ”60-luvun svengaavassa Lontoossa”.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

14. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -levyn tasku oli mukana luomassa uutta aaltoa levynkansille. Kuvakollaasi vuodelta 1967 osoittaa, että levynkansi voi olla taideteos itsessään. Peter Blake suunnitteli kannen – jota muokattiin lopulliseen versioon alkuperäisestä.

Brompton

15. Brompton -polkupyörä sai nimensä sen suunnittelijan Andrew Ritchien ikkunasta näkyneestä lontoolaisesta hautausmaasta. Vuonna 1979 patentoitu kokoontaittuva polkupyörä oli yksi kokonaan uusi askel pyörien muotoiluissa. Ritchie piirsi pyörän kotinsa keittiönpöydällä.

Walkman

16. Sony Walkman syntyi japanilaisten Nobutosi Kirahan ja Kozo Osohnen suunnittelutyön tuloksena vuonna 1981. Uusi tapa kuljettaa musiikkia mukana mullisti vapaa-ajan. Walkmanista tuli myös sana kuvaamaan kaikkia matkakasettisoittimia.

Carlton

17. Humoristinen Carlton-huoneenjakaja syntyi italialaisen Ettore Sottsassin kynästä vuonna 1981. Sottsassi suunnitteli menestyksekkäästi toimistovälineitä Olivettille 50- ja 60-luvuila. Sittemmin hän keräsi radikaalin Memphis-porukan ja alkoi luoda ilahduttavia ja luonteikkaita huonekaluja. ”Miksi kotien täytyisi olla staattisia temppeleitä?”

FedEx

18. FedEx-logo ei ole Euroopassa tunnettu kuten USAssa. Lindon Leader työskenteli sanfransiskolaiselle firmalle, jolta tilattiin Federal Expressin uusi logo. Leader testaili kahta lempikirjasinlajiaan: Futura Bold sekä Univers 67. Fed ja Ex -lyhenteet loivat yhdessä logoon nuolen. Vuoden 1994 graafinen maamerkki oli syntynyt.

Laleggera

19. Pinottava Laleggera-tuli syntyi vuonna 1996 italialaisen Riccardo Blumerin kynästä Aliakselle. Kehittynyt valmistusmenetelmä mahdollisti kevyen ja kestävän rakenteen. Muotoilu on innovatiivinen ja kaunis.

iPhone

20. Iphone on vuoden 2007 jälkeen tuottanut järjettömän määrän kopioita. Jonathan Ive vastasi suunnittelusta ja pelkistetty yhden nappulan älypuhelin on todellakin yksi muoto joka tullaan muistamaan vielä pitkään.

Patentti-sinetti

Näin syntyy historiaa muotoilussa. Monessa tapauksessa on myös ristiriitoja, mm. kuka keksi ensin. Nämä valinnat on osittain tehty sen mukaan, kenen tuotteesta on tullut uuden tyylin merkkipaalu.

Lähde: CNN

Edellinen artikkeliAston Martin ja Project Neptune, 3 hengen sukellusvene rikkaille
Seuraava artikkeliPhotoMath on kännykkäsovellus, joka ratkaisee matemaattiset numero-lausekkeet suoraan kännykän kameralla