Videolla magneettikentän vuoviivat lukkiutuvat suprajohteeseen ja kvanttilevitaatio voi alkaa. Suprajohde on materiaali, jossa resistiivisyys on nolla ja sähkövirta etenee häviöttömästi.

Kvanttilevitoiva kappale leijuu asetetussa asennossa

Nyt esiteltävässä tapauksessa suprajohde päästää magneettikentän osan lävitseen. Tällöin Läpi kulkevat magneettikentät kahlitsevat suprajohteen paikoilleen, ja siksi leijumisen lisäksi myös kiekon asento jää tarkasti paikoilleen.

Videolla esitellään kvanttilevitaatio:

M. Irjala kuvaa ilmiötä Tähdet ja avaruus -lehdessä seuravasti:

”Nämä lukkiutuneet vuoviivat ovat oikeastaan magneettikentän kvantteja ja siitä siis nimitys ’kvanttilevitaatio’. Samaa ilmiötä kutsutaan yleisemmin vuolukkiutumiseksi ja suprajohtavaksi magneettiseksi levitaatioksi”, Irjala kertoo.

”Riittävällä mekaanisella vääntämisellä lukkiutumista pystyy muuttamaan eli vuoviivat vaihtavat lukkiutumiskeskuksia, kuten videolla esitetään näytettä käänneltäessä.”

Kvanttilevitaatio

Kvanttilevitaatio selitettynä videolla:

Levitaatiota Möbiuksen nauhan muotoisella radalla:

Möbiuksen nauha

Jos löydettäisiin tarpeeksi edullinen materiaali, joka olisi suprajohtava huoneenlämmössä, meillä olisi aivan uusi maailma sovelluksille. Sähköä voitaisiin johtaa häviöttömästi ja kaikenlaiset levitaatioteknologiat yleistyisivät!

Lähteet: Youtube, Thought Co

Edellinen artikkeliBritannian nuoret viettävät vuodessa yhteensä 41 päivää puhelimen parissa
Seuraava artikkeliVoiko​ ​voittamista​ ​taktikoida?​ ​