Vanha Samsung Galaxy S3 alkaa olla jo hidas. Ei sillä, että yrittäisin mitään uutta tehdä puhelimella, vaan nykyään nettisivut ja sovellukset ovat raskaampia kuin n. 3,5 vuotta sitten. Piti alkaa harkita uuden puhelimen hankintaa. Jonkinlaisen superpuhelinajatuksen varjolla päädyin testaamaan käytössä DOOGEE S60 -raksaluuria.

DOOGEE S60

Puhelin saapui Kiinasta pienen muistuttelun jälkeen melko pikaisesti. UPS kävi talon alaovella ilmeisesti katsomassa ovikoodia ja vei luurin lähimarkettiin noudettavaksi (olin kotona yritettyyn toimituskellonaikaan). Lähimarketista sen sitten koiran kanssa lenkkeilin illalla hakemaan.

Paketti
Avattu paketti

Paketista löytyi puhelin, ruuvimeisseli ja laturi – Selkeästi katu-uskottavuutta siis jo heti. Puhelimen lentokonealumiinisesta rungosta nimittäin täytyy ruuvata luukku auki, jotta saa muistikortin ja sim-kortin asennettua. Puhelimeen saa 2 sim-korttia, tosin itselläni oli vain yksi. 64Gt muistikortti oli jo valmiina hankittuna – Puhelimessa on samoin 64Gt sisäistä muistia. Techradarin artikkelin mukaan design on espanjalanen.

DOOGEE S60 unboxing (perustin hankintani tähän ja teknisiin tietoihin):

Toinen unboxing-video:

Ensivaikutelma oli, että eihän tämä ihan niin iso ole kuin ajatteli, ja ei niin hirveän painavakaan. Alumiinirunko tuntuu vankalta ja sopii hyvin ainakin omaan käteeni. 5,2-tuuman on hieman suurempi kuin vanhan Samsungin 5-tuuman näyttö. Näytön sivuilla on paljon tilaa ja runkoa, joten tämä on vain plussaa, kun käden sivu ei hipaise vahingossa kosketusnäyttöä. Lisäksi rungon muotoilussa on syvennyksiä ja kulmia, jotka sopivat hyvin käteen ja parantavat otetta. Muotoilu on mielestäni pätevä. Kokoa on, mutta niinpä on nykyisissä 6+-tuumaisten näyttöjen puhelimissakin. Itse en kuitenkaan tätä isompaa näyttöä oikeastaan tarvitse, joten ei valittamista. Painoa luurilla on 337 grammaa, eli enemmän kuin yleensä puhelimilla.

Puhelin

Oma vaivansa on aina asennella sovellukset ja mm. selaimeen pikavalinnat uudelleen. Lisäksi puhelimen perusasetusten säätämiseen menee aikansa. Android on kai vähän kuten Widnows verrattuna Macciin, eli kaikenlaista pikkusäätöä pitää tehdä valikoissa, jotta saa puhelimen konfiguroitua kuten haluaa. Itselle tämä ei ole ongelma, vaan hyvä että saa säädettyä. Jos ei jaksa säätää, niin sitten voi mennä oletuksilla. Mainittakoon, että Googlen hakulaatikkoa ei saa pois alkunäytöstä muuten kuin asentamalla vaihtoehtoinen Desktop-appi, esim. Nova Settings. Tämä löytyy Google-play-kaupasta. Andoidin yksi perisynti on jatkuvat notifikaatiot, jotka joutuu monelta osin yksitellen kytkemään pois.

DOOGEE S60 takaa

Puhelin on pinnaltaan kuten iPhone X :-D, eli ei nappuloita näytön puolella. IPhonen X:n näyttö on 5,8″, tämän 5,2″, joten eipä se niin paljon isompi ole. Tosin hintaero on suuri. DOOGEE kustantaa n. 250e, kun iPhone X lähtee 1180 eurosta. No, ei kai näitä oikein voi verrata 😀 Tässä on kuitenkin sivuilla apunappeja: Kameran kuvanotto, Näyttö on/off, PTT; +, -, SOS. PTT on push-to-talk, eli kun on Zello-sovellus, puhelin ottaa dataverkon yli suoraan yhteyden ja sitä voi käyttää kuten radiopuhelinta. Muut nappulat lienevät arvattavissa. Etunapista vielä sen verran, että Galaxy S3:ssani vieläkin välillä osuu vahingossa etupuolen peruutusnappiin, jolloin joskus menee tallentamatonta tietoa vaikkapa selaimesta hukkaan. Fyysisiä etunappeja en siis jää kaipaamaan.

Elikkäs perus-Android-7, jossa tavanomaiset Androidin ominaisuudet. Sopii hyvin käteen ja pitäisi olla kestävä. Minua on suositeltu hankkimaan suojalasi näyttöön sekä kameraan, koska ne eivät ole sen kestävämpiä kuin muissakaan puhelimissa. Tämä täytyy hoitaa alta pois.

Ai niin, siitä kestävyydestä vielä. Eli tämän voi valaa kipsiin, jäädyttää tai heitellä ja tiputella, eikä mene rikki. Itse en testannut mutta ohessa videot, joilla tätä testataan. Pitäisi olla vedenpitävä n. metriin, joskaan en sitäkään testanne. Usb-liitäntä sekä 3,5mm-kuulokeplugi ovat suojassa tiukkojen kumitulppien takana. Lataus onnistuukin kätevimmin varmasti langattomasti, joka nykyään tuntuu olevan jo jonkinmoinen perusominaisuus. Akku on 5580mAh, joten sen pitäisi kestää hyvin. Ja myös painetta tämän pitäisi kestää.

DOOGEE S60 -kidutustestit:

Lisäksi: Tässä on Radio. Kun kiinnittää kuulokkeet, johto toimii antennina ja voi kuunnella fm:ää. Eli sopii preppaajillekin. Mainittakoon, että kuulokkeen liitäntä on hieman syvällä kuoressa, joten kuulokkeiden plugin koteloinnin täytyy olla pienikokoinen. Esim. portaPro:ssa näin on.

Kalenterisovellukseksi suosittelen Business Calendar Pro:ta, jos käyttää Google-kalentereja. Selaimeksi Operaa, jossa voi lukea facebookia sekä lähettää facebook-viestejä. Eli ei tarvitse erillistä Facebook-sovellusparia.

Tässä on myös jonkinlaisia mittausapuvälineitä, joita kaikkia en vielä ole ehtinyt testaamaan (GPS, GLONASS (Venäjän GPS), Gyroskooppi, geomagneettinen anturi), sormenjälkilukitus. DOOGEEn oma Toolbox sisältää mm. pulssinmittuksen, suurennuslasin (kameran kautta), äänenvoimakkuuden mittauksen, kompassin, vatupassin, luotilangan, askelmittarin, ilmanpainemittarin.

Caterpillarin samantyyppisestä puhelimesta on kuulunut minulle huonoja asioita. Joten suosittelen tätä myös rakennuskäyttöön, tai retkeilijöille. Henkilökohtaisesti toivon, että tällä pärjäisi nyt hieman kauemmin kuin tuon 3,5 vuotta.

Jos jotain huomautettavaa, niin vaikka kaiutinritilöitä on takana 2, niin vain toisesta tulee ääntä. Eli kyseessä ei ole stereokaiutin. Mutta saapahan tämän bluetoothilla sitten erilliseen kaiuttimeen.

Kaiken kaikkiaan sellainen kuin odotinkin, ja olen tyytyväinen hankintaan.

Teknisiä tietoja:

Käyttöjärjestelmä: Android 7.0
Näyttö: 5.2″, FHD 1080×1920, Sharp, Corning Gorilla Glass 5
Prosessori: 8-ydin Helio P25, 4x ARM Cortex-A53 2.3GH + 4X 1.6-2.5GHz
GPU: ARM Mali-T880
RAM: 6GB LPDDR4
Sisäinen muisti: 64GB
Muistikorttipaikka: Micro-SD max. 128GB
Takakamera: 21MP Sony IMX 230
Etukamera: 8MP
Mitat: 164x81x15.5mm

Jälkikirjoituksena mainittakoon, että lukituskuvion syöttämisen jälkeen tiedostojen suojaamisen yhteydessä, jollei kuviota muista, joutuu puhelimen resetoimaan. Ja mahdollisesti tiedostot jäävät edelleen lukituiksi. Itse sain tallentamani kuvion keksittyä kun kokeilin tarpeeksi, mutta onneksi.

Puolen vuoden käytön jälkeen raportoitavaa: Yksi kaiutin ei tuota kovin korkeaa äänenvoimakkuutta, mikä saattaa olla monelle käyttäjälle ongelma. Toinen ongelma on sivuissa olevat nappulat, jotka saattavat painua alas vahingossa. Esimerkiksi joskus puhelin on ollut taskussa ja mennyt pois päältä kun virtanappi on painunut itsekseen pohjaan.

Lähteet: Techradar, e-ville, Gearbest

Edellinen artikkeliMaailman pisin Hot Wheels -autorata ja muita kiinnostavia ratoja, videot
Seuraava artikkeliNissan esittelee Tähtien sota Last Jedi -kustomoidut automallit