Tekninen doping – apumoottori – kilpapyöräilyssä on ollut yleistä, nykyään sitä pyritään valvomaan

Teknologia pienenee ja jotkut ottavat tästä työkaluja vilppiin. Emme tiedä missä ja miten eri urheilulajeissa voidaan hyödyntää apuvälineitä, kunnes joku jää kiinni. Kilpapyöräilyssä löytyi vuonna 2016 pikkumoottoreita hyödyntämään kilpailijoiden vauhtia. Tämän vuoksi esimerkiksi ranskan ympäriajon kilpapyörät nykyään röntgenkuvataan. Myös tähystyskameroita käytetään erinäisissä kisoissa.

Tutkintaa cyclocrossin MM-kisoissa

Pieni moottori saadaan helposti polkimien keskiöön. Paristot voidaan piilottaa satulasta alaspäin lähtevään putkeen. Asiasta nousi haloo 2016 alussa kun belgialaisen Van den Driesschenin pyörästä löytyi apumoottori cyclocrossin MM-kisoissa. Kansainvälistä pyöräilyliittoa (UCI) on syytetty tehottomaksi valvonnassa.

Moottorin tekniikkaa
Moottori

Moottori oli mahdollisesti itävaltalaisen Vivaxin Assist-sähkömoottori. Tämä 22-senttinen ja 1,8-kiloinen moottori kykenee tuottamaan pyöräilijälle 0,2 kilowattia lisätehoa. Kilpapyöräilijä tuottaa itse polkiessaan n. 0,4kW. Kyseessä on siis huomattava tehonlisäys. Moottorin käyttökytkin voidaan piilottaa ohjaustankoon. Tällöin pyöräilijä voi ottaa moottorin käyttöön vain halutussa kohdassa ja se tietenkin pienentää vilpin havaitsemismahdollisuutta.

Testiryhmän lämpökuvausta testitilanteessa, moottori ja akut lämpenevät
Röntgenkuvausta Ranskan ympäriajossa 2016

Belgialainen kilpailija väitti, että kyseessä ei ollut hänen pyöränsä, vaan hän oli vahingossa ottanut allensa ystävänsä pyörän – Joka oli täysin samanlainen kuin hänen omansa. Selitystä ei kukaan uskonut ja lopulta Van den Driesschen lopetti menestyksekkään uransa.

Business Insider esittelee artikkelissaan kattavasti tapauksen sekä kokoaa muuta materiaalia aiheeseen liittyen. Näyttäisi, että tätä teknistä dopingia on ollut käytössä jo useamman vuoden ennen v. 2016. Ohessa videoita aiheesta.

Kilpailunjärjestäjä tutkii vuoden 2015 Giro d’Italia-kisan vuoittajan (Contador) pyörää:

Kanadan Hesjedal kaatuu Espanjan ympäriajossa 2014, rengas jää pyörimään:

Videolla esitellään dopingin mahdollisuutta jo pitkältä ajalta, ladattu Youtubeen 2010:

Van den Driessche polkee moottoriavusteisesti kaulan muuhun porukkaan:

Crossia in Lillessä, Belgiassa:

Tämä on urheilun kannalta melko traagista. Mistä voimme enää tietää kuka on paras urheilija, jos välineillä on niin suuri merkitys. Muutenkin kun urheilun välineitä kehitetään, pienetkin sallitut muutokset esimerkiksi polkupyörässä saattavat olla merkittäviä apuja pyöräilijöille. Pitäisikö sitten järjestää pyörien valmistus jotenkin keskitetysti, jotta kaikilla olisi samantasoinen kilpailuväline? Entä onko teknistä dopingia käytössä jossain, missä emme vielä tiedä? Entäpä pienemmät kilpailut? Vaikkapa pyöräilyssä – Miten voidaan valvoa että kunnallisissa kisoissa ei käytetä kiellettyjä apuvälineitä? Onko edes tarkkoja sääntöjä laadittu näihin kisoihin? Tuollaisen apumoottorin asennus ei ole kuitenkaan niin vaikea tehtävä.

Jäämme odottamaan lisää teknisen dopingin uutisia ja parantuneita valvontakeinoja – Kaikissa urheilulajeissa.

Ranskan ympäriajossa 2016 käytetty Röntgenlaite:

Lämpökameralla todettu moottori ja akut testitapauksessa:

Lähteet: Business Insider, Tekniikka ja talous, Iltalehti