Taiteilijanimi Wintergatan tuli tunnetuksi viime vuonna Marble Machine -soittimesta, joka tuottaa soittorasiaidean pohjalta kuulia kellopeliin tiputtaen ohjelmoidun äänen. Tämän lisäksi laitteessa on ohjelmoitavat rummut ja osittain ohjelmoitava basso. Jo 60,5 miljoonaa Youtube-katsontaa tuottanut laite on jo purettu ja siitä rakennetaan paranneltua versiota. Samassa on syntynyt myös ”Modular Synthesizer Violin” eli MODULIN. Tätä soitetaan hieman kuten viulua.

MEGA MAN 2, kuvakaappaus videolta

Marble Machine (Kuva: Samuel Westergren)

Soittimen otelaudassa on sähköjohde, jota koskettamalla soitin tuottaa äänen. Äänenkorkeus riippuu siitä mihin kohtaan otelautaa koskettaa. Asteikko on duuriasteikko, joka on sijoiteltu tasavälein kuten pianossa – Eli toisin kuin kielisoittimissa, missä asteikon välit lyhenevät korkeammalle mentäessä.

MODULIN, kuvakaappaus videolta

Tämä otelauta on yhdistetty syntetisaattoriin, josta voi soittaessa säätää äänenvoimakkuutta kaksikanavaisesti. Lisäksi moduulista säädetään ADRS-vaippageneraattorin arvoja. Tästä kertaa Wikipedia seuraavaa, ja tämä on myös esitelty hyvin Wintergatanin videolla:

ADSR-moduuli syntetisaattorissa lähettää neliportaisen ohjausjännitesarjan, joka liipaistaan yleensä koskettimen alaspainalluksesta:
* ATTACK määrittelee äänen iskunopeuden eli ajan, jossa ohjausjännite nousee maksimiinsa ja siirtyy decay-vaiheeseen. Esimerkiksi iskusoittimilla ja uruilla tämä tapahtuu nopeasti, kun taas sellolla useimmiten hitaasti.
* DECAY määrittelee, kauanko jännitteen kestää laskea sustain-tasolle.
* SUSTAIN jännite pysyy tällä tasolla, mikäli liipaisujännite jatkuu eli kosketin pidetään alas painettuna.
* RELEASE määrittelee, kauanko ohjausjännitteen kestää pudota nollaan liipaisujännitteen pudottua esimerkiksi koskettimen vapauduttua. Kellopelissä ja pianossa tämä voi olla pitkä (pedaali alhaalla).

Äänenvoimakkuuden nousu ja lasku ADSR-mallinnuksen eri vaiheissa

How does THE MODULIN work? – DIY Music Instrument:

Alla olevalla videolla on loistava esitys MEGAMAN 2 DR. WILYS CASTLE -biisi. Mukana ääniä tuottamassa ovat myös tulitikun sammutus vesilasiin ja kirjoituskone.

DR. WILYS CASTLE / MEGA MAN 2 played on MODULIN:

Alkuperäinen biisi:

Tällaisiakin soittimia voi itse rakennella, kunhan on hieman taitoa suunnitella ja saattaa suunnitelmat valmiiksi. Tuo Marble Machine jaksaa edelleen ihastuttaa erikoisuudellaan ja kekseliäisyydellään. Onneksi rakennusprojekti on dokumentoitu, joten on hauska seurata miten laitteen eri osat on saaneet muotonsa. Näitä videoita voi seura Wintergatanin Youtube-kanavalla.

Ohessa vielä Marble Machine -video:

Niin, ja tämähän on ruotsalaista tuotantoa, eli pisteet naapurille tästä!

Lähteet: Wintergatan, Wired

Edellinen artikkeliGrillbot – grillinpuhdistusrobotti, toimiiko?
Seuraava artikkeliPäivän video: Arnold Schwarzenegger voittaa Mr. Universe -kisan (1969) / British Pathé