My Gal Sal oli yksi monista 2. maailmansodan aikaisista B-17-pommikoneista, lentävistä linnakkeista. Kesäkuun 12. vuonna 1942 My Gal Sal oli usean koneen saattueessa matkalla Grönlannin ylitse Britanniaan. Myrskyisä saa muutti suunnitelmia: Viisi konetta palasi Labradoriin, matkaa jatkaneista kolme teki pakkolaskun.

Boeing B-17E

My Gal Salin pakkolasku oli onnistunut, mutta propellit olivat taittuneet. Miehistöltä kesti päivän sahata propelleja, jotta yksi moottori saatiin käyntiin. Käynnistys tarvittiin, jotta saatiin sähköä radioon. Yhteydenotto onnistui ja miehistö jäi odottamaan pelastushenkilökuntaa. Yhdeksän päivän kuluttua pelastus viimein saapui. Tosin ei aivan paikan päälle, vaan miehistön täytyi vielä vaeltaa 42 kilometrin matka. Kaikki selvisivät.

B-17 laivue

Hylätty lentokone jäi paikoilleen. Se havaittiin seuraavan kerran tiedustelulennolla 1964, ja näytti olevan vielä koossa. 31 vuotta myöhemmin, 1995, kone pelastettiin lumesta ja jäästä. Löydettäessä se oli pahoin vaurioitunut ja kääntynyt ympäri. Yli 20 henkeä paneutui asiaan ja kunnosti koneen näyttelykuntoon. My Gal Sal on tällä hetkellä näytillä toisen maailmansodan museossa New Orleansissa. Kone on oleellinen osa historiaa, sillä lähes kaikki vastaavat joko tuhoutuivat sodassa tai romutettiin aikoja sitten.

My Gal Sal New Orleansissa
Romutukseen menossa 1946

Wikipedia kertoo My Gal Salin B-17E-mallista seuraavaa:

B-17E-mallissa koneen perään sekä rungon yläpuolelle lisättiin konekivääritornit ja rungon alapuolen vain taaksepäin ampuva gondoli vaihdettiin kääntyvään konekivääritorniin. Kaikki uudet konekivääritornit sisälsivät raskaammat .50 kaliiperin (12,7 mm) konekiväärit. Lisäksi nokan molemmille puolille lisättiin ikkunat, joihin voitiin asentaa raskaat konekiväärit. Tulivoiman lisäys oli huomattava sekä määrällisesti että ampumasektorillisesti. Ilmeisesti myös toinen rungon yläpuolen konekivääreistä poistettiin. Tyynenmeren rintamalla E-malli oli erittäin ikävä yllätys panssaroimattomille japanilaishävittäjille, Euroopan rintamalla E-malli lähinnä teki koneesta kelvollisen suojelemaan itseään kohtuullisesti.

Videolla esitellään B-17:

Boeing B-17 Flying Fortress raskaita pommikoneita valmistettiin 12731 kappaletta 1936-45. Parasta B-17:ssä olivat sen nopeus ja kestävyys: Kone pysyi ilmassa ja pystyi laskeutumaan vielä hyvinkin pahasti vaurioituneena.

Lähde: Dusty Old Thing

Edellinen artikkeliKuunteleeko Facebook-sovellus puhettasi? Kissanruoka-testivideo leviää Youtubessa – Tilannekatsaus
Seuraava artikkeliLegon Taj Mahal -rakennussarjassa on yli 5900 osaa