NASAan halutaan jostain syystä usein liittää salaliittoteorioita ja tarinoita siitä kuinka meille ei kerrota kaikkea mitä avaruudesta tiedetään. Näissä piireissä lyhennettäkin väännellään muotoon Never A Straight Answer. Välillä onkin kummallista kuinka horjuvalta NASAn lausunnot vaikuttavat. Tästä mm. Marsin aiemmasta sivilisaatiosta muuttunut kanta sekä sekoilut sen suhteen, onko Marsissa vettä! Mutta kuten jokaisessa organisaatiossa, hyvällä asialla olevat ihmiset tuovat tärkeitä faktoja esille ajan mittaan!

NASAn tietokone

Pioneer – taiteilijan näkemys Jupiterin edessä
Nauhakaapit

Yksi viimeisimmistä NASA-epäilijöiden kuntaa liikuttaneesta tapahtumasta on kuolinpesästä löydettyjen NASAn nauhojen tuhoaminen ja tietokoneiden arvoitus. Pittsburghilaisen insinöörin kotoa löydettiin vuonna 2015 yhteensä 324 magneettinauhaa sekä kaksi NASAn tietokonetta. Nämä 35cm halkaisijan nauhat ajoittuivat Pioneer– ja Helios-luotainohjelmiin 60- ja 70-luvuilla. Tarkemmin ottaen:

PN8 [Pioneer 8]: 1 kela
PN9 [Pioneer 9]: 2 kela
PN10 [Pioneer 10): 40 kelaa
PN11 [Pioneer 11]: 53 kelaa
HELl [tai] HEL-A [Helios 1]: 10 kelaa
HESA [mahdollisesti lyhenne Helios A:sta]: 2 kelaa
Intelsat IV: 2 kelaa
Merkitsemättömiä keloja: 215 kelaa, sisältö tuntematon

NASAn tutkijat hakivat nauhat selvittääkseen, josko niillä olisi arkistoarvoa. Arkistoijan tutustuttua nauhoihin, niiden todettiin mm. sisältävän hometta ja ne tuhottiin, koska niillä ei todettu olevan historiallista arvoa.

Sopimustunnus
Kerilijän tavaraa
Tuntematon NASA-tietokone
Tuntematon NASA-tietokone

Kuten muustakin materiaalista, tietokoneista tiedettiin kertoa, että insinööri oli saanut ne IBM Allegheny Centeristä Pittsburghista, jossa hän oli työskennellyt. Tietokoneet olivat mysteeri, sillä niissä oli merkinät: “CONTRACT NO. NAS5-2154.”. NASA ei löytänyt tietoa tällaisesta tunnuksesta tai projektista.

Melkoinen kummajainen tämä NASA kuitenkin on. Mikäli he eivät tienneet mihin käyttöön tietokoneet oli rakennettu, kenties nauhojen avulla olisi voitu selvittää tämä osa avaruustutkimuksen historiaa! Historiallinen arvo kaikella tällaisella materiaalilla on mielestäni suuri ja se tulisi nähdä myös NASAssa. Miksi tuhota nauhat, jotka voisi helposti arkistoida varastoon?

Tähän on yksinkertainen selitys: Nauhojen sisältöä ei koettu historiallisesti merkittäväksi. Merkitsemättömät nauhat viittaavat siihen, että ne on pyyhitty uusio käyttöä varten. Tietokoneita NASA ei halunnut, sillä niiden siirtäminen olisi ollut todella työlästä ja kallista. Kaipa siellä hävitetään myös uusia tietokoneita ja tallennusmedioita tarpeettomina.

Lähde: Ars Technica

Edellinen artikkeliMiniatyyrikokkaukset ovat tulleet jäädäkseen – Uusi taiteenlaji valloittaa, video!
Seuraava artikkeliViola Organista, kampiliira ja Wheelharp ovat omanlaisiaan musiikintuotantovälineitä! Videot ja kuvat.