Yksi nykyisistä astronomian laskelmista on, että galaksimme törmää tulevaisuudessa Andromedan kanssa. Meidän galaksirykelmässämme oleva Kolmion galaksi eli M33 saattaa olla mukana tuossa kanssakäymisessä. Andromeda on suurempi kuin galaksimme ja tavallaan nielaisee meidät. Andromedassa on arviolta biljoona tähteä, meillä n. 300 miljardia. Törmäys tullaan näkemään myös planeetaltamme!

Törmäys maasta nähtynä

Tieto tästä ilmiöstä kerättiin Brittilais-australialaisen New South Walesin teleskoopilla ”Galaxy and Mass Assembly (Gama)”-tutkimuksen yhteydessä. Seitsemän vuoden aikana tutkimukseen osallistui 90 tiedemiestä.

International Centre for Radio Astronomy Research (Icrar) toteutti simulaation tästä tapahtumista, joka nähdään alla olevassa gif-animaatiossa.

Galaksien törmäys, simulaatio:

Galaksien törmäys, simulaatio, gif-animaatio. Klikkaa, jos ei pyöri

Simulaation mukaan galaksit kohtaavat toisensa ja jatkavat matkaansa, kunnes painovoima vetää ne uudelleen puoleensa kuin kuminauhalla. Gif-animaatiossa videon alla kaasu on sinistä ja uudet simulaation aikana syntyneet tähdet ovat punaisia. On oletettavaa, että galaksimme ”syö” prosessin aikana joitain pienempiä galakseja.

Nasan taiteilijan näkemys Linnunradasta
Andromedan galaksi

Ensimmäinen galaksien törmäys ei todennäköisesti aiheuta suuria muutoksia galakseissa, mutta toinen ja siitä jatkuva sekoittuminen muuttanevat galakseja suurten kaasupilvien shokkiaalloista syntyvillä supernovatuulilla. On myös mahdollista, että galaksien keskusauringot tai mustat aukot ovat törmäyskurssilla ja yhtyvät uudeksi keskustaksi. Muuten tähdet ovat niin kaukana toisistaan, että ei oleteta niiden törmäävän.

Anglo-Australian Telescope

Näin sitä maailmankaikkeus muuttuu ja etenee. Järjettömän suuret massat ja tähtien määrät liikkuvat niin suressa mittakaavassa, että täältä katsottuna on mahdoton ymmärtää kaikkea tapahtuvaa. Onkohan tuon ajan päästä sitten edes tällaista kieltä, jossa syntyy uusi sana Milkomeda!

Lähteet: Telegraph, Andromeda wikipedia, Linnunrata wikipedia

Edellinen artikkeliHumoristinen video uudesta iPhone X -mallista leviää verkossa, katso tästä!
Seuraava artikkeliEuroBasket 2017 – Koripallon EM-turnauksen kisaopas