Elon Musk tunnetaan mm. avaruusohjelmastaan sekä sähköautoistaan. Yksityisellä sijoittalla on selvästi hyviä visioita tulevaisuuden liikenteestä sekä mallit käytännön toteutukseen. Hyperloop on herättänyt hiljalleen yhä enemmän keskustelua. Tarkoituksena on rakentaa huippunopea junarata alipaineistetussa putkessa – jopa 1220km/h. Junat kulkisivat mm. USAn itärannikolla Washington DC:stä New Yorkiin (30 minuuttia) sekä länsirannikolla Los Angeles – San Francisco, mahdollisesti jo 2020.

Hyperloop-juna, tyhjöputkessa

Hyperloopia ollaan suunnittelemassa myös entiseen Itä-Eurooppaan: Bratislava-Wien-reitti kuljettaisiin 8 minuutissa (autolla tunti), Bratislava-Budapest 10 minuuttia (junalla 5 tuntia), Bratislava-Košice 25 minuuttia. Myös muita suunnitelmia on, mm. Dubai.

Bratislavan reitit
Hyperloop Euroopassa

Huippunopeus saavutetaan alipaineistetussa putkessa. Paine vastaa 61km korkeuttaa meren pinnasta. Tällöin magneettisesti kiskoilla leijuva juna saadaan kulkemaan putkessa näillä järjettömiltä tuntuvilla nopeuksilla. Tunneli voi olla maan alla tai se voi kulkea maan päälle rakennetussa putkessa.

Wiredin esittely Hyperloopista:

Testirata on jo toteutettu Los Angelesin ulkopuolella Muskin omistamalla SpaceX-maa-alueella. Piakkoin lähdetään kaivamaan Los Angelesin maata todenteolla.

Hyperloop-juna, yksi konsepti
Boring Companyn pora
Autorata-konsepti (gif-animaatio, klikkaa jos ei pyöri)
Autorata-konsepti (gif-animaatio, klikkaa jos ei pyöri)

Paitsi, että supernopeat junat kuljettavat ihmisiä, on julkistettu suunnitelmia myös pienten ”podien” sekä omien autojen mahdollisuutta kulkea maanalaisessa liikennerataverkostossa. Auto ajettaisiin maan pinnalla hissin kohdalle, josta se laskettaisiin maanalaiselle radalle. Tämän jälkeen autoa kuljetettaisiin automaattisesti kiskoille samalla tavalla kuin leluautoradassa.

A Model S in The Boring Company tunnel being dug under Los Angeles (starting in Hawthorne)

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Mikä tässä hankkeessa viehättää on sen selkeä toteutuva suunnitelma, vaikka onkin todella suuresti uudistava. Mikäli liikenne saataisiin maan alle, se olisi nopeampaa ja maanpäällistä kulkua saataisiin rauhoitettua autoista. Lisäksi yksityishenkilön rahoittama hanke on hyvä, koska vastuu ja tietämys on tällä henkilöllä, eikä kaupungilla tai valtiolla. Kalliit konsultointikulut sekä sopimusneuvottelut (”halvalla hyvää”) jäävät pois.

Toteutuessaan joskus 2020 jälkeen, voimme odottaa lisää tunneleita Los Angelesin ja muiden kaupunkien alle, uutisoimmehan juuri aiheesta: Los Angelesin tunneleiden salaisuudet, 18 kilometriä ja legenda liskoihmisten avainhuoneen kultalevyistä. Alipaineistetun junan toteuttamista Marsiin on myös ideoita, sillä siellä ilmakehä on jo valmiiksi ohut.

Tulevaisuus näyttää nopealta!

Lähteet: The Verge, Dailymail, Hyperloop

Edellinen artikkeliLos Angelesin tunneleiden salaisuudet, 18 kilometriä ja legenda liskoihmisten avainhuoneen kultalevyistä
Seuraava artikkeliHelposti valmistettava tee-se-itse-sähköpyörä, nuorison esittelemänä!