Los Angeles on tunnettu maanalaisista tunneleistaan. Näiden tunneleiden tutkiminen on ollut jo pitkän aikaa eräänlainen harrastus. Tunneleista on myös tehty dokumentteja, mm. niissä asuvista ihmisistä. Tällä hetkellä tunneleita tunnetaan n. 18 kilometria.

Osa tunneliverkostoa

Tunneleiden tunnettuun historiaan kuuluu kieltolain aikaisia kuljetuksia, rahakuljetuksia sekä rikollisten ajanviettoa. Tunneleita on suuria ja avaria, mutta myös pieniä, joihin mahtuu vain jalankulkijoita. Jokin aika sitten TV:stä tuli ohjelma, jossa kerrottiin ihmisistä, jotka asuvat tunnelien suuaukkojen lähellä – Tämä tosin vaikutti ainakin osittain lavastetulta.

Varoituskyltit kertovat tunneleista
Tunnetut Sound Horn -merkinnät
Osa tunneliverkostoa
Vanha kulkuneuvo
Osa tunneliverkostoa
Hall of Records, tunneli Kenneth Hahn Hall of Administrationiin
Tunneli välillä Hall of Records ja Hall of Administration

Pienemmät tunnelit kulkevat Civic Centerin alla, LA County Hall of Recordsin sekä Kenneth Hahn Hall of Administrationin alla. Näitä tunneleita käyttää virastojen henkilökunta melko vähäisessä määrin kuitenkin mm. oikaisemiseen. Pienempiä tunneleita on myös Stanley Mosk Courthousen sekä Foltz Criminal Justice Centerin alla. Nämä ovat rujoja, mutta yllättävän lämpimiä tunneleita.

Tunneleita tutkimassa:
https://www.youtube.com/watch?v=ACANC69HoK4

Mikä sitten on tunneleiden historia? Tunneleita on käytetty huoltotarkoituksiin sekä liikenteelle. Esimerkiksi Broadway-tunneli rakennettiin 1895 hevoskärryille ja vaunuille. En tiedä onko tarkkaa yhteistä tietoa mitä kaikkia tunneleita on ja mikä yksittäisten historia on. Varmaankin tämä osaltaan kiehtoo tutkimaan mitä maan alta löytyy.

Broadway Tunnel, Fort Moore Hillin alla
Ilmaiskuharjoitus vuodelta 1958

Vuonna 1934 isinööri G. Warren Shufelt lähti etsimään 6000-vuotta vanhaa tunneliverkostoa, jonka oli määrä alkaa Tyyneltä valtamereltä ja johtaa Los Angelesin kaupungin alle. Tiedon tästä tunnelistosta Shufelt sai hopi-intiaaneilta. Tästä liskoihmisten asuttamasta verkostosta oli määrä löytyä ”avainhuone”, jossa olisi kultaisia kirjoituslevyjä. Seikkailu tosin pysähtyi melko varhaisessa vaiheessa kun kaivanto täyttyi vedellä. Tähänkään päivään mennessä tuota verkostoa tai kultatauluja ei ole tiedettävästi löydetty. Mutta onpahan aikamoinen legenda!

Liskoihmisten tunneliverkosto

Kiinnostavia tunneleita löytyy muualtakin: Helsingin ja Espoon alueen tunnelit ja bunkkerit, Pohjois-Vietnamin tippukivitunnelit, joiden väitetään kulkevaan Kiinaan sakka, Pariisin katakombit ym. ym. Tutkimista riittäisi!

Lähteet: LA Curbed, The Verge, Avoiding Regret, Blumhouse.com

Edellinen artikkeliUpeat lavastetut kuvat Paluu tulevaisuuteen -elokuvan DeLoreanilla
Seuraava artikkeliElon Musk’s Boring Company – ”Poraus OY” rakentaa Los Angelesin alle uutta huippunopeaa liikenneverkostoa, mukana autorata-konsepti