USAn ilmavoimien erikoisjoukot ovat ilmatilan korkeimmin varustettua ja koulutettua henkilöstöä, englanniksi ”Air Force Special Operations Command (AFSOC)”. Tämä joukkue toimittaa ilmasta käsin kaikkea erityistarvittavaa, taistelujoukoista vakoiluun.

Tässä esittelemme muutamia AFSOCin erikoisvarusteltuja lentokoneita.

AC-130 'Spooky', tykkitulta vuonna 1988
AC-130 ’Spooky’, tykkitulta vuonna 1988

Spooky on yksi vanhemmista konemalleista, jota ollaan vaihtamassa AC-130J Ghostrider -malliin pikkuhiljaa. Nimensä kone on saanut sen pelotevaikutuksesta. Sanotaan, että Taliban ei pelännyt taisteluhävittäjiä, mutta Spooky sai heidät varuilleen. Konetta käytetään mm. lentokonesaattueiden suojeluun. Aseistukseen kuuluu mm. M102 105-mm howitzer -tykki.

Näillä on lennetty jo useampi kymmentä vuotta. Uuteen Ghostrideriin on aseistus ja valvontakalusto tarkkailtavissa ja ohjattavissa suurilta HUD- ja kosketusnäytöiltä. Ghostrider tulee olemaan kalustossa seuraavat 50 vuotta. Siipien kärkiväli on 40,4 metriä ja pituus 29,8 metriä. Kyseessä on yksi variantti seuraavaksi esiteltävästä Herkuleksesta.

C-130 Hercules lentää Etelä-Vietnamin rannikon yllä
C-130 Hercules lentää Etelä-Vietnamin rannikon yllä

Herkulesta käytetään logistiikassa: Laskuvarjojääkärien, joukkojen ja sotakaluston kuljetuksessa. Myös propaganda lehtisiä voidaan tiputtaa tästä koneesta. Kone tarjoaa myös tankkausmahdollisuuden pienemmille koneille. Suuret sisätilat mahdollistavat myös runsaan teknologiakaluston käyttämisen. Herkules on käytössä myös radioviestinnässä psykologisessa sodankäynnissä.

Eri koneet ovat eri tarkoituksiin varusteltuja. On mm. pitkän matkan taisteluhavaintokoneita ja pelastuskoneita. Koneen suunnittelu pohjaa 60-vuotta vanhaan, mutta sisätilan varustus on nykyaikaistettu. Koneen lentäjä toteaakin mallin välinekeskeiseksi lentokoneeksi.

CV-22B Osprey tankkauksessa
CV-22B Osprey tankkauksessa

CV-22B Osprey on AFSOCin malli V-22 Ospreysta koneesta sisältäen pari tonnia suuremman polttonestevarannon. Tämän ansiosta konetta käytetään pitkän matkan tiedustelulennoissa. Konetta voidaan lentää matalalla ja siinä on infrapunatorjuntajärjestelmä ohjuksia vastaan. Pituus 17,5 metriä ja siipien kärkiväli 14metriä.

Näiden koneiden lisäksi AFSOCin kapteenit lentävät myös C-146A Wolfhound -koneilla, jotka on muokattu Dornier 328:sta ja näyttävät siviilikoneilta. U-28A, MC-12W Liberty sekä miehittämätön MQ-9 Reaper suorittavat tehtäviä tiedustelun ja ilmavalvonnan saralla. Kevyttä kaksimoottorista C-145A:aa käytetään yhdessä monimutkaisimmista tehtävistä: lentäjien kouluttamiseen.

C-146A Wolfhound
C-146A Wolfhound
U-28A
U-28A
MC-12
MC-12
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
C-145A
C-145A

Jopas on joukoilla koneet. Näillä sujuu tiedustelut, joukkojen kuljetukset ja lähes kaikki muukin tarpeellinen mitä ilmasta käsin tarvitaan.

Lähteet: Popular Mechanics, Wikipedia AFSOC

Edellinen artikkeli5 kohtaa autosta, mitkä unohtuvat puhdistaa, kesäkaara siistiksi!
Seuraava artikkeliLuostari adoptoi koiran, nyt elämä on mukavampaa