1200-luvun ristiretkimiekan kryptinen teksti, osaatko purkaa salakoodin?

Olemme esitelleet Hilavitkuttimessa aiemmin Game of Thrones -TV-sarjan miekkojen teoriaa sekä siinä sivussa ristiretkien aikaista damaskiterästä. Katso juttu tästä linkistä: Miten Game of Thrones -sarjan Valyrian terästä voitaisiin valmistaa.

Miekka merkkeineen
Miekka merkkeineen

Mysteerimiekka ristiretkiläisten ajanjaksolta 1250-1330 sisältää kryptisiä kirjaimia tai merkkejä. Miekka löydettiin 1800-luvulla Witham-joesta Pohjois-Englannin Lincolnin lähistöltä. Miekan viestiä on löytämisestä lähtien pyritty selvittämään, mutta yhtäkään varmaa käännöstä ei ole ilmennyt. Miekka on British Museumissa.

Miekassa on seuraavat merkit:
N D X O X C H W D R G H D X O R V I

Ristiretkeläisten sekä temppeliritarien miekka oli samalla ase, samalla liikkuva alttari: Asetettaessa miekka terä alaspäin, se kuvasti ristiä. Tämän miekan tekstiä on epäilty vieraaksi kieleksi, useimmat tutkijat ovat todenneet sen olevan lyhenteitä latinasta tai muinaiskreikasta.

Tutkija Ashley Cowie on havainnut, että kirjain- tai merkkisarjan alussa ja lopussa on Cross potent, joka kuvastaa vanhassa persiassa maagikkoa. Kiinan symboli 巫 (wū) vastaa merkin muotoa ja on mahdollisesti ”sukua” sille.

Merkit lähikuvassa
Merkit lähikuvassa
Temppeliritari
Temppeliritari

Kenties merkit ovat jonkin rukouksen muistamiseksi tai merkkejä jonkin salaseuran opeista. Joka tapauksessa ne lienevät olleet tärkeä osa vakaumuksen puolesta kantavia aatteita. Jotkut uskovat, että temppeliritarit menivät maan alle 1300-luvun alussa ranskan Filip 4:nnen kaapatessa järjestön. Kenties jossain tiedetään vieläkin tämän miekan merkkien tarina ja temppeliritarien positiivinen jaosto on voimissaan.

Lähde: Ancient Origins