Osaisiko robotti soittaa huilua tai viulua? Jos näistä kahdesta demosta voi asiaa pohtia, se näyttäisi itse asiassa melko helpolta.

Waseda panee huilulla koreasti
Waseda panee huilulla koreasti

Toyotan robotti aloittaa esityksen
Toyotan robotti aloittaa esityksen

Soittimen soittaminen voidaan pelkistää hyvinkin tekniseen suoritukseen. Viulussa painetaan kieli tai kaksi kieltä kiinni otelautaan ja vedetään jousi yhden tai kahden kielen päältä. Näitä muuttelemalla luodaan melodiat ja rytmi.

Toyotan viulua soittava robotti (2008) näytösomaisesti esittelee miten hänenkaltaisiaan robotteja voitasiin käyttää tulevaisuudessa ihmisen tapaan inhimillisissä askareissa:

Pokkihuilun ajattelisi olevan hieman vaikeampi sillä siihen puhaltaminen eri tavoin eri sävelkorkeuksissa on erityisessä osassa. Robotille rakennetulla erityissuuosalla tämäkään ei ole ongelma.

Waseda-robotti soittelee huilu. Rennonomaisesta olemuksesta huolimatta huilutulkinta on ”melko” tekninen. Alakuvassa näkyy kuinka suu toimii:

Viulusta en ole varma, mutta ainakin huilua jokainen soittaa hieman eri kuuloisesti. Minkälainen on robotin tapa saada soitin soimaan; Onko se aina samanlainen. Onko robotilla mahdollisuus tulkintaan? Tästä olisi mielenkiintoista tehdä tekoälyn avulla sovellutus, jossa robotti improvisoisi soittimella – Tai useamman robotin bändi improvisoisi yhdessä.

Edellinen artikkeliSoundRacer X-radiolähetin muuttaa auton moottoriäänet aivan toiseksi moottoriksi
Seuraava artikkeliFail Armyn Darwin Awards videomontaasi, tyhmyyttä on monenlaista!