Game of Thrones -tv-sarja jatkuu vielä kaksi kautta: 7 ja 8. Nämä tuotantokaudet ovat aiempia lyhyempiä (E-News). Sarjan ympärillä pyörii kaikenlaisia taruja, esineitä ja legendoja. Yksi näistä on Valyrian teräs.

Jon Snow'n (Nietos) miekka Longclaw
Jon Snow’n (Nietos) miekka Longclaw

Amerikan kemistiyhteisön tutkija ja seppä nimeltä Ryan Consell paneutui asiaan ja selvitti mitä tuo erittäin kestävä, kevyt ja terävä Valyrian materiaali voisi olla tässä maailmassa. Lopputuloksena kyseessä ei välttämättä olisikaan teräs, vaan jonkinlainen kovametalli eli metallimatriisikomposiitti.

Westerosin taikuudella taottu miekka on ongelmallinen, koska ohentuessaan teräs menettää kestävyyttään. Tarvitaan siis kevyempi materiaali. Ensimmäinen pohdittu karkaistu metallimateriaali ei olisi kestänyt Game of Thrones -kirjojen kuvaamia korkeita lämpötiloja. Problematiikkaa sisältyy myös Valyrian teräksen mustaan väriin – Kiillotettua terästä ei saa mustaksi.

Jaime Lannister miekkansa kanssa
Jaime Lannister miekkansa kanssa

Ryan kertoo tutkimuksistaan Dailymailin videolla:

Titaani-pii-karbidi (titanium silicon carbide) voisi Ryanin mukaan olla toimiva valinta. Kovametallien valmistus olisi kuitenkin ollut mahdotonta Game of Thronesissa kuvatulla tekniikan tasolla.

Seoskarbidien valmistuksesta wikipediasta:

Titaani-, tantaali- ja niobikarbideja saadaan näiden metallien oksideista. Näitä oksideja sekoitetaan metallisen volframijauheen ja hiilen kanssa, minkä jälkeen sekoitetta kuumennetaan vetyatmosfäärissä tai vakuumissa oksidien pelkistämiseksi ja jähmeiden karbidiliuosten muodostamiseksi.

Eddard Stark ja Ice-miekka
Eddard Stark ja Ice-miekka

Tulen ja jään laulu -kirjojen kirjoittaja George R. R. Martinin kertoo, että Valyrian teräksen esikuvana on Lähi-Idässä 1000-luvulla valmistettu damaskiteräs eli wootz-upokasteteräs. Tämän kuvioidun teräksen takomisen taito tuli Damaskukseen Intiasta. Kuten Valyrialainen teräs, damaskiteräksenkin valmistustaito katosi – 1700-luvulla. Jäljellä olevia damaskiteräksisiä materiaaleja on tutkittu ja niistä on löydetty nanoputkia, jotka viittaavat monimutkaiseen taontamenetelmään, joka on sisältänyt mm. useita lämmityskierroksia. Damaskiteräs-tekniikkaa on pyritty löytämään uudelleen nykyteknologialla sekä takaisinmallinnuksella, tässä kuitenkaan onnistumatta. Kenties nanotekniikka mahdollistaa uuden Damaskiteräksen löytymisen.

Damastiteräksen kuviointi
Damastiteräksen kuviointi

Mitä nyt sitten materiaali oikeasti onkaan, Valyrian-teräsmiekkoja valmistetaan ja myydään fanituotteina, mm. Lamnia. sekä Valyrian Steel -verkkokaupoissa.

Lähteet: Wikipedia: Upokasteteräs, Kovametalli, Game of Thrones, Damascus steel; Dailymail, Lamnia, Valyrian Steel, Game of Thrones -wiki

Edellinen artikkeliTeslan uudet akkujärjestelmät tasaavat aurinkoenergian sähköntuotannon
Seuraava artikkeliOhjeistus: Pysäytä selaimesi automaattinen videon ja musiikin toisto näillä keinoilla