Rakennuksilla on elinkaari, jonka jälkeen ne romutetaan. Yleensä tämä tapahtuu räjäyttämällä tai kaivinkoneella repimällä. Alla videot 7 suurimmasta romutuksesta.

Kingdome, Seattle
räjäytys alkaa kohdassa 5:15

Seattleen vuonna 1976 rakennettu stadioni räjäytettiin vuonna 2000. Stadionin tilavuus oli n. 20000 kuutiometriä

K-25, Tennessee

Manhattan-projektin yhteydessä 1943 rakennettu tutkimuskeskus oli aikoinaan kerrospinta-alaltaan suurin rakennus. Romutus alkoi 2008 ja päättyi 2013. Historiallisesta rakennuksesta on kolmikerroksinen kaksoiskappale historiallisine laitteineen.

AfE-pilvenpiirtäjä, Saksa

Vuonna 1972 rakennettu AfE oli korkein räjäyttämällä romutettu rakennus, 116 metriä, kun se luhistui vuonna 2014. 10000 katsojaa seurasi 50000-tonnisen tornin räjäytystä.

Zhuan-yang viaduct, Kiina

Vuonna 2013 Kiinan Wuhanissa räjäytettiin sarjoitettuina osina maasilta vuodelta 1997. Tämä oli pisin Kiinassa koskaan räjäytetty betoninen maasilta, 3,5 kilometriä. Romutus tehtiin, koska paikalle tarvittiin suurempi vastaava.

J.L. Hudson Company, Detroit

1960-luvun alussa rakennettu J. L. Hudson Company oli suurin tavaratalo. Kerroksia 26, korkeutta 134 metriä ja maapinta-alaa 20,4 hehtaaria. Räjähtäessään vuonna 1998 torni oli korkein ja suurin räjäytetty rakennus. Vuonna 1881 aloittanut J. L. Hudson oli mennyt aiemmin konkurssiin.

Glines Canyon -pato, Washington
purku alkaa kohdassa 0:14

Washingtonin osavaltiossa, Elwha -joella purettiin vuonna 2014 pato. Kyseessä oli suurin koskaan romutettu pato, korkeudeltaan 64 metriä. Rakennusvuosi oli 1927. Padon purku hoitui kauhakuormaajalla ja räjäytyksillä. Padon poistaminen auttoi uhanalaisen lohikannan säilyttämisessä. Tästä lisää videolla.

Bow Valley Medical Center, Calgary General Hospital, Calgary

Vuonna 2007 Calgaryssä tuhottiin 20 rakennuksesta koostunut sairaalakompleksi. Asuinalueella sijainnut räjäytys sai paljon yleisöä. Yleisön ja kuumailmapallojen vuoksi räjäytystä jouduttiin lykkäämään 20 minuuttia.

Lähteet: Youtube, Popular Mechanics

Edellinen artikkeliDispilio Tablet, kirjoitusta puulevyllä yli 7000 vuoden takaa
Seuraava artikkeliElon Musk kehittää uusia keinoja aivo-ohjattavaan tietokoneeseen Neuralink-yrityksessään