Maailman vanhimmasta tunnetusta kirjoituksesta käydään edelleen keskustelua. Nykytiedon valossa ensimmäinen kirjoitus on sumerilaista n. 5000 vuoden takaa. Tätä vanhempaakin materiaalia on löydetty, mutta se ei ole varsinaista kirjoitusta, vaan proto-kirjoitusta, joka perustuu symboleihin.

Dispilio -puulevy ja sen merkit
Dispilio -puulevy ja sen merkit

Vuonna 1993 läheltä Kreikan Dispiliota löydettiin puulevy, jossa oli kirjasimia tai symboleja. Hiilijäljen perusteella ”tabletti” oli vuodelta 5260 ± 40 eaa eli n. 7277 vuotta vanha. Levy oli säilynyt ehjänä järven pohjamudassa. Sen yhteydestä löydettiin runsaasti muutakin arkeologista materiaalia, mm. keramiikkaa, jossa oli samaa kirjoitusta. Puulevy ehti vaurioitua hieman joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa, mutta se saatiin nopeasti konservoitua.

Kaivausten sijainti
Kaivausten sijainti
Dispilio merkit, wikipedia
Dispilio merkit, wikipedia

Kaivausten perusteella pääteltiin, että järven rannalla oli ollut asutusta vuoteen 3000 eaa saakka eli yli 2000 vuoden ajan. Löydettiin myös merkkejä taloudenpidosta, maanviljelystä, eläinten jalostuksesta sekä työkaluja ja koriste-esineitä.

Mitään keinoa tulkita kirjoitusta – mikäli kyseessä on kirjoitus eikä proto-kirjoitus – ei ole löydetty. Toiveena olisi löytää ”rosettan kivi”, jolla päästäisiin tämän merkkijärjestelmän sisältöön käsiksi. Mikäli löytö paljastuisi tekstiksi, se muuttaisi käsityksen vanhimmasta kirjoituksesta. Oletettavasti teksti voisi sisältää tietoa omistuksista: Sanoja ja numeroita.

On mielenkiintoista pohtia kuinka paljon vanhoja tekstejä puulevyillä tai kankaille kirjottuina on ajan saatossa kadonnut – Kuinka paljon löytämättä.

Lähteet: Wikipedia, Ancient Origins

Edellinen artikkeliMaailman tehokkain NERF-ase lävistää tölkin, video
Seuraava artikkeli7 suurinta rakennuksen räjäytystä ja romutusta