Penrose-instituutin perustajajäsenet James Tagg ja Sir Roger Penrose ovat pohtineet kuinka shakkia voidaan hyödyntää erottamaan ihminen robotista tai tekoälystä. He ovat kehittäneet kuvassa olevan shakkitilanteen, jonka voi ratkaista oikein vain ihminen, ainakin näillä näkymin.

Sir Roger Penrose ja shakkiongelma
Sir Roger Penrose ja shakkiongelma

Tilannetta ei löydy shakkiohjelman oletuslopetuksista ja se joutuu käyttämään laskentaa ratkaisun etsimiseen. 750 miljoonan laskun jälkeen, 20 siirtoa eteenpäin, tietokone ei löydä varmaa ratkaisua. Tilannekuvan perusteella tietokone odottaisi että musta voittaa. Ihminen voi kuitenkin melko helposti löytää tilanteesta tasapelin. Etenkin piispat aiheuttavat tietokoneelle paljon laskettavaa. Kyseinen tilanne on laillinen eli mahdollista saavuttaa pelaamalla.

Turingin testi shakilla
Turingin testi shakilla

Tällaisia malleja etsitään kehitettäessä turingin testiä, eli testiä jolla erottaa ihminen tietokoneesta. Samalla pohditaan ihmisen ajatuksenjuoksua: Kuinka voi olla mahdollista että ihminen päihittää näin helposti maailman supertietokoneet?

Kenties tästä saisimme sovellettua tulevaisuuden tekoälymaailmaan tarpeeksi tehokkaan CAPTCHAN eli Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart: Testin, jolla kyetään paljastamaan onko kyseessä ihminen vai tietokone.

Sir Roger Penrose on brittiläinen fyysikko ja matemaatikko, joka tunnetaan hyvin työstään yliopistoissa. Hän on työskennellyt mm. Stephen Hawkinin kanssa universumin salojen parissa. Penrose on voittanut shakin Britannian mestaruuden yhteensä kymmenen kertaa vuosina 1958-1969.

Lähde: Mashable

Edellinen artikkeliToimisivatko Apollo 11:n tietokoneet iPhonessa tai Androidissa tarpeeksi luotettavasti?
Seuraava artikkeliMaailman tehokkain NERF-ase lävistää tölkin, video