Vuonna 2003 Hendricus G. Loos on patentoinut hieman dystopisen keksinnön, jossa hermostollista järjestelmää kyetään manipuloimaan monitorin elektromagneettisilla kentillä. Tämä kuulostaa melko yllättävältä, ja patentissa varoitetaankin mahdollisuudesta väärinkäyttää tekniikkaa monitorin tai TV:n käyttäjän hermostollisen toiminnan sekä aivotoiminnan manipulointiin.

Alitajuntainen aivotoimintaan vaikuttaminen Internetin välityksellä -kaavio
Alitajuntainen aivotoimintaan vaikuttaminen Internetin välityksellä -kaavio

Usein puhutaan, että ihmisiä manipuloidaan kaikenmaailman hölmöyksiin tv-mainosten ja -ohjelmien kautta. Väitetään, että elokuviin laitetaan yksittäisiä ruutuja, joissa katsojan alitajuntaan pyritään syöttämään tietoa. Business Insider kirjoittaa aiheesta vuonna 2011 ja mainitsee mm. Harvardin tutkimuksen, jossa videopeliin laitettiin muutaman sekunnin tuhannesosan ajaksi välähtämään sanoja. Toinen testiryhmä sai positiivisia sanoja, toinen negatiivisia. Positiivisten sanojen saajat poistuivat testitilanteesta innostuneempana. On siis todistettu että subliminaalinen so. huomaamaton kuva vaikuttaa henkilön mielialaan ja ajatusmaailmaan.

Tämä patentti, josta ei todistetusti ole käytännön sovellusta, mahdollistaa monipuolisen ja tehokkaan hermostollisen toiminnan muokkaamisen. Lähettämällä ennalta harkittuja elektromagneettisia pulsseja monitorin (huomaamattomien) kuvien kautta voidaan vaikuttaa suoraan testihenkilön hermostoon – Ilman näköaistia. Teknologiaa olisi mahdollista käyttää webissä, TV:ssä, videolla tai DVD:llä: Vaikkapa elokuva-dvd voisi sisältää materiaalia, jossa tekniikkaa käytetään.

Patentissa mainitaan kolme aiempaa patenttia, joissa on tutkittu elektromagneettisten kenttien sekä säteilyn vaikutusta fysiologiaan. Testeissä on havaittu, että tietyllä taajuudella lähetettäessä tämä säteily menee ihon läpi ja vaikuttaa suoraan hermostoon. On havaittu mm. seuraavia oireita: Silmäluomen riippumista, rentoutumista, uneliaisuutta, painetta kulmakarvojen alakeskiosassa, liikkuvien tumman purppuran ja keltavihreänväristen kuvioiden näkemistä silmät suljettaessa, jännittynyt hymy, jännitystä vatsassa, äkkinäisiä pidätysongelmia, seksuaalista kiihottumista. Tässä patentissa ei oteta kantaa, josko näitä on kyetty toistamaan näytön säteilyn avulla, mutta teoriassa tämä siis on mahdollista.

Tekninen toteutus on kuvattu erittäin yksityiskohtaisesti Patentissa.

Kaksi otetta patentista:

”It is mentioned here in order to alert the public to the possibility of covert abuse that may occur while being online, or while watching TV, a video, or a DVD.”

”It is therefore possible to manipulate the nervous system of a subject by pulsing images displayed on a nearby computer monitor or TV set. For the latter, the image pulsing may be imbedded in the program material, or it may be overlaid by modulating a video stream, either as an RF signal or as a video signal. The image displayed on a computer monitor may be pulsed effectively by a simple computer program. For certain monitors, pulsed electromagnetic fields capable of exciting sensory resonances in nearby subjects may be generated even as the displayed images are pulsed with subliminal intensity.”

Elektromagneettinen säteily TV:n kautta
Elektromagneettinen säteily TV:n kautta

Pienellä taustatyöllä selviää, että patentin omistaja Hendricus G Loos työskentelee SBIRSourcen kautta alihankintana myös DARPAlle, joka on Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio. Sodan tapauksessa tämän tyyppisiä keinoja voitaisiin harkita vaikkapa vastakkaisen osapuolen moraalin heikentämiseen.

Mistä tiedämme mitä keinoja mainostajat käyttävät muokatakseen piilotajuntaamme? Henkilökohtaisesti voin sanoa, että joistakin mainoksista tai tv-ohjelmista tulee huono olo, toisista hyvä olo, tai olo pysyy samana. Joskus vaikutuksen huomaa vasta jonkin ajan kuluttua. Tämä on tietenkin täysin subjektiivinen kokemus, toisaalta joskus jutellessa muille on tullut samanlaisia kokemuksia. Elokuvan juoni vaikuttaa asiaan, mutta onko tuotantoyhtiöllä muitakin keinoja vaikuttaa yleisön olotilaan? Mainoksissa yksittäisten framejen liittäminen on tunnettu seikka. Myös erilaisia piilokuvia syötetään katsojille, ks. esimerkkejä alla Business Insiderin artikkelista. Tällaisten tekniikkojen avulla voitaisiin helposti luoda videoita ja tietokoneohjelmia, jotka rentouttavat ja tuottavat hyvää oloa – Se voisi olla videoterapiaa, tietokoneterapiaa tai jotain sen tyyppistä.

Piilotettu dollarin seteli KFC:n hampurilaismainoksessa (still videosta)
Piilotettu dollarin seteli KFC:n hampurilaismainoksessa (still videosta)
Coca-Cola-teksti Lord of the Rings -sormuksessa
Coca-Cola-teksti Lord of the Rings -sormuksessa

Bush vs. Gore -vaalikampanjan video, sana ”RATS” kohdassa 0:24, onko sattumaa vai ei?

Lähteet: Patentti: ”Nervous system manipulation by electromagnetic fields from monitors (United States Patent 6,506,148, January 14, 2003)”, Business Insider-artikkeli, SBIRSource

Edellinen artikkeliBig Bertha aloitti vuonna 2013 maailman suurimpana porana, ja kaivaa edelleen Seattlen alla 2,8km pituista 17,5m halkaisijan tunnelia. Katso 360°-video
Seuraava artikkeliAluma Connect – fyysinen lisäosa kännykkään, jolla voi ilmoittaa henkilökohtaisesta hätätilanteesta napin painalluksella