brains

Välillä saattaa tuntua siltä, että on unohtanut tehdä jotain. Eri asia on sen sijaan se, jos luullee tehneensä esimerkiksi rikoksen, vaikka näin ei olisi oikeasti tapahtunutkaan. Nyt Psychological Science -niminen julkaisu esitteli uuden tutkimuksen, joka osoittaa, että ihmisen muistoja on todella yllättävänkin helppo manipuloida.

Bedfordshiren yliopiston sekä Brittiläisen Kolumbian yliopiston teettämään tutkimukseen osallistui 60 11–14-vuotiasta koehenkilöä. Puolelle näistä henkilöistä uskoteltiin, että he olivat tehneet pahoinpitelyn tai varkauden ja toiselle puoliskolle taas vakuutettiin, että he olivat joutuneet jonkin traumatisoivan tapauksen uhreiksi. Tutkimuksessa hyödynnettiin muun muassa vanhemmilta saatuja tietoja koehenkilöiden taustoista ja näihin tosiseikkoihin yhdistettiin vihjeitä, jotka johtivat kohti väärää totuutta.

Lopputuloksena havaittiin, että 71 % ensimmäisen ryhmän koehenkilöistä oli varmoja siitä, että he olivat tehneet rikoksen ja 77 % toisen ryhmän henkilöistä taas uskoi joutuneensa jonkin ikävän tapauksen kohteeksi. Toki testin tuloksia ei voi pitää aivan kaikenkattavana, mutta se ainakin osoitti, että viattomia ihmisiä on todella mahdollista manipuloida myöntämään rikoksia.

Lähde

Edellinen artikkeliWhatSim tekee WhatsApp-sovelluksen käyttämisestä helppoa ja halpaa
Seuraava artikkeliChop-E – astetta reteämpi sähköpyörä