kosketusnäppis

Perinteiset salasanat eivät aina ole niitä vahvimpia valintoja tiedon salaamista ajatellen. Etenkin normaalilla näppäimistöllä syötettäviä salasanoja voidaan helposti jäljitellä ohjelmistopohjaisesti, mutta nyt Georgian teknillisessä instituutissa on kehitetty näppäimistö, joka kykenee tunnistamaan käyttäjänsä.

Yhdessä kiinalaisen tutkimuslaitoksen kanssa kehitetty prototyyppilaite kykenee kosketusten ja näppäilytyylin tunnistamisen lisäksi generoimaan virtaa omaan toimintaansa. Ohuet näppäimet on päällystetty materiaalilla, joka tuottaa sormien liikkeestä saatavasta energiasta sähköä. Näppäimistöllä kirjoitettaessa sormien aiheuttama kitka riittää laitteen virtalähteeksi, mikäli pystyy naputtelemaan vähintään 100 merkkiä minuutissa.

Painalluksista taas saadaan tunnistettua voimakkuus, nopeus sekä näppäinten iskujen ajoitus. Näiden tietojen perusteella käyttäjä saadaan laitteen kehittäneiden tutkijoiden mukaan tunnistettua huomattavasti tarkemmin kuin pelkästään ohjelmistopohjaisilla ratkaisuilla. Näppäimistö on vielä prototyyppitasolla, mutta kyllä tällainen viritelmä kelpaisi varmasti tulevaisuuden kannettaviin.

Lähde

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeliMicrosoftin HoloLens on kunnianhimoinen askel kohti lisätyn todellisuuden sovelluksia