garmin-vivosmart-linkedin
Garmin vivosmart ranneke on minimalistinen puettava aktiivisuusmittari

Henkilökohtaisen teknologian saralla puettava teknologia, ja erityisesti eri kokoiset, näköiset ja malliset älyrannekkeet ovat viimeisen parin vuoden aikana saaneet huomattavan paljon huomiota eri medioissa. Urheiluvälinevalmistajat, matkapuhelinfirmat, sekä kokonaan uudet startupit tuovat kilvan markkinoille uusia, toinen toistaan monipuolisempia teknologiarannekkeita, jotka mittaavat käyttäjänsä toiminnallisuutta, ja sekä tarjoavat monen moista muuta informaatiota käyttäjällensä.

Parhaiten navigaattoreistaan tunnettu Garmin ei halua jäädä nuolemaan näppejään puettavan teknologian yleistyessä. Tällä hetkellä Garmin edistyksellisin tuote tuotekategoriassa on Garmin Vivosmart älyranneke, joka mittaa käyttäjänsä aktiivisuutta, toimien samalla ranteeseen sijoitettuna älypuhelimen lisänäyttönä.

Tässä artikkelissa käsittelemme Vivosmart -ranneketta noin kuukauden käyttökokemusten perusteella

Fyysiset ominaisuudet

Vivosmart ranneke on muovinen ja kevyt, mutta laadukkaan oloinen. Koska rannekkeen käyttöajatukseen sisältyy olettamus, että ranneketta pidetään kädessä ympäri vuorokauden, on sen mukavuuteen ja ”huomaamattomuuteen” kädessä varmasti kiinnitetty suunnitellessa huomiota. Laitteen akun luvataan kestävän noin viikon verran yhdellä latauksella, joka käyttökokemusten perusteella pitänee kutinsa. Lepotilassa Vivosmart rannekkeen ulkopinta näyttää mustalta. Vasta kun ranneke hälyttää, tai se aktivoidaan napauttamalla tätä sormella kahdesti, tämän sinisen sävyinen OLED näyttö herää henkiin. Ranneke on myös vesitiivis, joten sitä ei tarvitse ottaa pois edes uidessa. Rannekkeen lisäksi testattavaan kokonaisuuteen sisältyy Garmin bluetooth sykemittarivyö, joka kietaistaan rinnan ympärille paidan alle. Sykevyössä ei ole sen enempää huomautettavaa, ja se vastaa jokseenkin muita markkinoilta löytyviä vastaavia sykevöitä.

Ohjelmisto

Ranneke on suunniteltu käytettäväksi yhdessä älypuhelimen ja tälle asennettavan sovelluksen kanssa, johon tiedot jaetaan bluetooth -yhteyden välityksellä. Tämän testin kohdalla testi on tehty iPhone 6 puhelimen ja Garmin Connect iOs sovelluksen kanssa. Sovelluksen avulla käyttäjä voi seurata rannekkeen tallentamaa aktiviteettia, kuten askelia, juoksua ja unenlaatua eri aikaväleillä ja hallita rannekkeen asetuksia. Rannekkeen tallentama data synkronoidaan bluetooth yhteyden ylitse automaattisesti kun sovellus käynnistetään, joten ajantasainen tieto löytyy sovelluksesta helposti ilman eri säätöjä.

garmin-vivosmart-screenshot
Ruutukaappauksia Garmin Connect iOs sovelluksesta

Itse rannekkeen näyttöä ohjataan kosketusnäytön periaatteella napauttelemalla ja pyyhkäisemällä näkymästä toiseen. Ranneke näyttää ruudultaan luontevasti päivän aikana kulutetut kalorit, askelmäärän, liikuntatavoitteen, sekä kellonajan. Ranneketta voi käyttää myöskin rajoitetusti puhelimen musiikkisoittimen kaukosäätimenä, tarjoten option kappaleen vaihtoon, sekä play / pause toiminnon käytön. Rannekkeen värinähälytys voidaan lopulta ohjelmoida myös herätyskelloksi, jolloin ranneke herättää huomaamattomasti väristämällä haluttuun kellonaikaan.

ranneke-ohjeet
Vivosmart ranneke toimii myös kaupunkioppaana

Sen lisäksi että ranneke tallentaa liikesensorin ja sykevyön rekisteröimää aktiviteettia, tämä toimii myöskin älypuhelimen ulkoisena näyttönä. Kun puhelin esimerkikei soi, ranneke värisee ja näytöllä näytetään soittajan nimi. Näin puhelimen  voi  pitää taskussa äänettömällä, ja tarkistaa ranteesta vilkaisemalla kuka soittaa, ennen kuin tekee päätöksen puhelimeen vastaamisesta. Rannekkeen voi asettaa näyttämään kaikki puhelimen notifikaatiot, kuten esimerkiksi facebook päivitykset, facebook viestit, jne. Ranneketta voi myös käyttää yhdessä esimerkiksi Google Maps navigoinnin kanssa kaupungilla kävellessä, jolloin ranneke värisee kun on aika kääntyä antaen samalla lisäohjeita ruudullaan.

Mainittakoon vielä erikseen, että Garmin Connect iOs sovellus on yhteensopiva Apple Health sovelluksen kanssa. Rannekkeen kanssa tallennettu liikunta siirtyy siis automaattisesti talteen Applen omaan Health sovellukseen mikäli näin halutaan.

Yhteenveto

Noin kuukauden käytön jälkeen olen huomannut että ranneke selvästi motivoi liikkumaan. Mikäli koko päivä on tullut oltua istuma-asennossa ranneke alkaa väristämään ja kehottamaan liikkumaan päivän mittaan. Mikäli tavoitteena on liikkumisen lisääminen, ranneke on varmasti oiva apuväline tavoitteen tukemiseen.

Rannekkeen mukana toimitettu sykemittari toimii hyvänä lisänä lenkkeilyä harrastavalle. Ranneke + sykemittari on huomattavasti kevyempi setti juoksijalle, kuin taskussa mukana pidettävä matkapuhelin. Muuten kuin juoksemalla liikkuvan aktiivisen ihmisen harmiksi Vivosmart ranneke rekisteröi oikeastaan vain kävelyn ja juoksun liikunnaksi. Esimerkiksi pyöräilyä tai uintia harrastava ei siis saa liikunnasta aktiivisuusmerkintöjä rannekkeen kautta.

Ranneke toimii myös mainiosti puhelimen kanssa älyrannekkeena. Varsinkin vieraassa kaupungissa suunnistaessa ranneketta on hauska käyttää navigaatioapuna. Sen sijaan että puhelimen näytöltä tarvitsisi vilkuilla koko ajan suuntaa, navigointiohjeet ilmestyvät tarpeen tulleen rannekkeen ruudulle. Myös puhelimen notifikaatiot, tekstiviestit ja saapuvat puhelut näkyvät rannekkeen ruudulla kätevästi vaikka puhelin olisikin taskussa piilossa. On sitten tietenkin makuasia, haluaako käyttäjä koko ajan rannekkeeseensa huomautuksia.

Kokonaisuutena Vivosmart tarjoaa älyrannakkeen ja fitness rannekkeen yhdistelmää etsivälle hyvän kokonaisuuden joka toimii samalla liikuntamotivaattorina, sekä myöskin älypuhelimen lisänäyttönä. Vivosmart rannekkeen markkinahinta on tätä kirjoittaessa noin 150 euroa. Ranneketta myydän myös yhdessä sykemittarivyön kanssa pakettina noin 200 euron hintaan.

Plussat ja miinukset

+Kirkas näyttö jota on helppo lukea kaikissa valaistuksissa
+Erittäin pitkä akunkesto
+Helppo konfigurointi ja käyttöönotto

-Ei tallenna muuta aktiviteettia kuin kävelyn ja juoksun

Kilpailu: 9.1.2014 käynnistyneen Vivosmart kilpailun voittaja on nyt myös arvottu. Arpa suosi tällä kertaa Aleksi Vanttista, joka saa omakseen Vivosmart rannekkeen sekä sykemittarin setin. Onnittelut voittajalle!

Edellinen artikkeliPplkpr arvio ihmissuhteita puolestasi
Seuraava artikkeliTiedemiehet kehittivät näppäimistön, joka tunnistaa käytäjänsä näppäilytyylin perusteella