Jos sattuu syystä tai toisesta tilanteeseen, jossa kummatkin kädet joudutaan amputoimaan, voivat ennen yksinkertaiselta tuntuneet arkiaskareet muuttua erittäin hankaliksi. DARPA:n rahoittamat hermoilla ohjailtavat robottiproteesit ovat vielä rankasti kehityksen alla, mutta ne saattavat tulevaisuudessa auttaa monia amputoituja ihmisiä.

Yhdysvaltojen Coloradossa asustava, kummatkin kätensä menettänyt Les Baugh pääsi kokeilemaan tällaisia robottikäsiä. Baugh kontrolloi kumpaakin keinotekoista vekotinta lähes samaan tapaan kuin normaalejakin käsiä. Tietysti tällaiset keinotekoiset raajat eivät vielä pysty aivan yhtä monipuolisiin liikkeisiin kuin oikeat ruumiinosat, mutta niistä on varmasti apua tällaisessa tilanteessa eläville ihmisille.

Tällä hetkellä tekniikkaa pystytään kuitenkin käyttämään ainoastaan tietyissä olosuhteissa, mutta systeemin takana toimiva tiimi pyrkii mahdollistamaan robottikäsivarsien hyödyntämisen myös esimerkiksi kotioloissa. Täytyy vain sanoa, että kaikkeen se tiede pystyykin ja tämä on varmasti vasta alkua.

Lähde

Edellinen artikkeliDigi-Comp II: First Edition tuo 60-luvun kuulilla toimineen ”tietokoneen” takaisin
Seuraava artikkeliLucyphone tekee lopun puhelinjonossa odottamisesta