robokala

Haikalojen vaarallisuutta korostetaan joskus elokuvissa ja tv-sarjoissa hieman liiallisuuksiin asti, mutta toisaalta täytyy myöntää, että välillä nämä eläimet hyökkäilevät myös ihmisten kimppuun. Pian maapallon valtamerissä saattaa sen sijaan uiskennella tällaisia kaloja muistuttavia vekottimia, jotka tarkkailevat ihmisiä aivan toisista syistä.

GhostSwimmer on Yhdysvaltain laivaston uusi tiedustelurobotti, jonka on tarkoitus liikkua vesistöissä. Vekottimen toiminta perustuu osittain tonnikalalta matkittuihin ominaisuuksiin, mutta ulkoisesti härveli muistuttaa paljolti perinteistä haikalaa. Kalarobotti on noin 150 cm pitkä ja painaa noin 45 kg. Se pystyy operoimaan maksimissaan lähes 100 metrin syvyydessä ja ainakin vielä nykyisin laitteen kontrolloimiseen tarvitaan ihminen.

Tällä hetkellä härvelillä tutkitaan muun muassa vuorovesiä, virtauksia sekä erilaisia sääolosuhteita, mutta laitetta suunnitellaan tulevaisuudessa käytettäväksi toki myös muunlaisissa tiedustelutehtävissä. Ehkäpä uimarantojenkin täytyy sitten päivittää haivaroituksiaan sen mukaan, onko kyseessä ihmisiä pureva vai tiedusteleva yksilö.

Lähde

Edellinen artikkeliVERT kertoo kuinka korkealle hyppäät
Seuraava artikkeliPocketQube Kit mahdollistaa ”edullisten” satelliittien rakentamisen