http://www.youtube.com/watch?v=rrI1m2TW-uU

Lukiossa oli lähes pakko ostaa matematiikkaa ja fysiikkaa varten graafinen laskin. Silloin etenkin huomasi, että tällaiset vempeleet eivät ole sieltä hintaluokan halvimmasta päästä ja ainakin muutamia vuosia sitten halpa matkapuhelinkin oli edullisempi kuin hyvä graafinen laskin. Hintoja nostaa muun muassa se, että tällaisten vekottimien markkinoita hallitsee muutama suuri yritys. LibreCalc on sen sijaan laskin, joka pyrkii olemaan lähes täysin avoin ja kenen tahansa kasattavissa.

Vekottimen takana olevat Pierre Parent sekä Ael Gain tarjoavat täydelliset CAD-mallit laskimensa kuorista ja näppäimistä. Nämä voi sitten vaikkapa printata omalla 3D-tulostimella. Ohjelmiston voi taas käydä vapaasti nappaamasta avoimesta Github-repositoriosta. Softa pyörii Linux-käyttöjärjestelmän päällä ja tarjoaa TI-laskimia muistuttavan käyttöliittymän.

Tekniikan osalta härveli taas perustuu niin ikään avoimeen imx233-prosessoriin ja tarvittavat kytkentäkaaviot löytyvät laskimen kotisivuilta. Laskin on tällä hetkellä vielä prototyyppivaiheessa, mutta kenties tällaiset vekottimet pystyvät vielä joskus horjuttamaan suurten laskinvalmistajien markkina-asemaa. Ensin vastassa on kuitenkin mahdollisesti oikeusjuttu jos toinenkin.

Lähde

Edellinen artikkeli1000 Colours – 1000 palan palapeli esittää kaikki CMYK-värit
Seuraava artikkeliGerber GDC Zip Blade – Veitsenterä, joka kulkee mukana vetoketjussa