proteesi_iho

Vaikka erilaiset proteesit alkavat olla jo melko kehittyneitä ja niistä löytyy usein jopa esimerkiksi yksittäisiä liikkuvia sormia, niin puuttuu niistä silti yksi tärkeä ominaisuus eli tuntoaisti. Tätä aistimusta on koitettu liittää keinotekoisiin raajoihin jo pitkään ja tällä kertaa ratkaisua haetaan venyvästä ihon kaltaisesta systeemistä.

Kyseessä on amerikkalaisten ja korealaisten tutkijoiden keinotekoisesti valmistama materiaali, joka voitaisiin sujauttaa erilaisten proteesien ympärille. Päällyste koostuu silikonista sekä kullasta ja tuntuu kuin aidolta iholta. Keinotekoinen iho kykenee sensoriensa avulla tunnistamaan paineen (kosketuksen), lämmön ja kylmyyden sekä kosteuden. Materiaalia voi venyttää, joten se sopii hyvin myös taipuvia osia sisältävien proteesien käyttöön.

Vaikein tehtävä on kuitenkin vielä edessä, sillä tiedemiesten täytyy kehittää tehokas tapa välittää sensorien tuottama data ihmisen hermostoon. Idea keinotekoisesta ihosta ei sinänsä ole mikään aivan uusi, sillä myös muutama muu organisaatio kehittelee vastaavanlaisia systeemejä. Nyt esitelty iho on kuitenkin ainakin kehittäjiensä mukaan yksi herkimpiä.

Lähde

Edellinen artikkeliHollantilaiset junat alkavat puhdistaa ratoja lasereiden avulla
Seuraava artikkeliEyeteq – Uusi tekniikka helpottaa värisokeiden television katselua