colorblindness

Vaikka moni käsittää värisokeuden aivan liian vakavaksi ongelmaksi, niin voi se kuitenkin vaikeuttaa siitä kärsivien elämää. Pian tällaisesta vaivasta ei kuitenkaan ole enää haittaa ainakaan television katsomiselle, sillä Spectral Edge -niminen yritys tuo nyt värisokeille kuvia korjaavan tekniikan tarjolle myös televisioihin.

Yrityksen kehittämä Eyeteq-tekniikka tunnistaa ja korjaa kuvista sellaiset alueet, joiden havaitseminen voi tuottaa ongelmia värisokeille ihmisille. Alkujaan systeemi oli tarkoitettu ainoastaan staattisille kuville, mutta nyt se on saatu toimimaan myös videokuvan kanssa. Yrityksen mukaan tällaiset television kuvaan tehtävät muutokset eivät kuitenkaan vaikuta juurikaan siihen, mitä normaalin näkökyvyn omaavat ihmiset havaitsevat, joten kaikki voivat nauttia samasta sisällöstä yhtä lailla.

Tekniikkaa pyritään tällä hetkellä myymään televisiovalmistajille, jotka voisivat sitten lisätä värisokeita auttavan ominaisuuden omiin malleihinsa. Yksityishenkilötkin pääsevät kuitenkin testaamaan systeemin toimintaa jo nyt ilmaiseksi saatavilla olevalla matkapuhelinsovelluksella.

Lähde

Edellinen artikkeliTutkijat kehittävät venyvää keinotekoista ihoa, joka antaisi proteeseille tuntoaistin
Seuraava artikkeliGoogle Maps osaa jatkossa neuvoa oikean ajokaistan myös muutamassa Euroopan maassa