salaattifarmi

Geenimanipuloitu ruoka oli etenkin muutamia vuosia sitten kova puheenaihe. Miltä kuulostaisi sen sijaan salaatti, joka kasvaa ruoaksi asti ilman maaperää tai auringonvaloa?

Tietoteknillisistä laitteistaan tunnettu Toshiba on kehittänyt valtavan kasvatustilan, jossa se kykenee tuottamaan jopa kolme miljoonaa pussia salaattia vuodessa ilman auringonvaloa tai kasvumaata. Koko tila on eristetty ulkomaailmasta mahdollisimman tehokkaasti ja se tarjoaa Toshiban mukaan täydellisen kasvuympäristön ilman haitallisia mikrobeja tai bakteereja.

Tilan ilmastointia, kosteutta ja lämpötilaa ohjataan tietokoneiden avulla ja tarvittavat ravinteet syötetään suoraan kasvien juuriin, ilman tarvetta maaperälle. Auringon tehtävän hoitavat keinotekoiset valaisimet, jotka saavat kasvin kuvittelemaan sen olevan päivänvalossa. Salaattien kasvua tarkkailevat henkilöt taas pukeutuvat suojapukuihin välttääkseen kasvien saastuttamisen.

Tämän valtavan järjestelmän on sitten tarkoitus tuottaa mahdollisimman laadukasta salaattia, joka ei ole joutunut ötököiden tai bakteerien armoille. Ehkä joskus muutaman kymmenen vuoden päästä kukaan ei enää edes kaipaa perinteisiä maasta revittyjä vihanneksia.

Lähde

Edellinen artikkeliVasta julkistettu Nokia N1 muistuttaa hälyttävän paljon iPad miniä
Seuraava artikkeliUusi tietokonejärjestelmä osaa kuvailla kuvia sanoilla