Aina kosketusnäyttöjen alkuajoista lähtien moni on kaivannut fyysistä palautetta nappuloiden painelemisesta. Erilaisia ratkaisujakin on täten kehitelty jo melko pitkään, mutta yksikään vaihtoehto ei ole ainakaan vielä pääsyt laajempaan tuotantoon. Tällä kertaa mukaan pyrkii Tokion yliopistosta lähtöisin oleva HaptoMime-niminen projekti.

Projektin kosketusnäyttö antaa käyttäjälleen fyysistä palautetta ultraäänen avulla. Sormien sijainti taas tunnistetaan infrapunasensorilla, joten käyttäjän tarvitsee koskettaa ainoastaan ilmassa leijuvia kuvakkeita. Systeemin antamaa palautetta voidaan muuttaa sovelluksien mukaan. Näin ollen esimerkiksi virtuaalisen pianon näppäinten paineleminen tuntuu erilaiselta kuin esimerkiksi PIN-koodin syöttäminen samalla laitteella. Valitettavasti tällaisen tekniikan toimivuudesta on vaikea sanoa mitään kokeilematta sitä itse.

Erilaisten prototyyppien määrästä johtuen luulisi kuitenkin, että kohta kuluttajienkin saataville alkaisia valua tällaisia fyysistä palautetta antavia näyttöjä.

Lähde

Edellinen artikkeliBanshee Chapter on ensimmäinen kauhuelokuva, joka on suunniteltu Oculus Rift -virtuaalisilmikolle
Seuraava artikkeliMegaBots – Startup yrittää kerätä rahaa taistelevia robotteja varten