Hiljattain kirjoitin artikkelin lonkeroa muistuttavasta pehmeärunkoisesta robotista, jonka oli tarkoitus kurottaa esimerkiksi putkistoihin. Tällä kertaa Kreikassa on otettu mallia samasta merenelävästä, mutta yksittäisen lonkeron sijaan tutkijat kehittivät vedessä uiskentelevan mustekalarobotin.

Härveli siis etenee samaan tapaan kuin mustekala, eli se luo tarvittavan työntövoiman heiluttamalla silikonista valmistettuja ulokkeitaan sopivassa tahdissa. Nyt kehitetty laite on tutkijoiden mukaan huomattavasti nopeampi kuin aiemmat viritelmät, joiden lonkerot koostuivat jäykemmistä materiaaleista. Maksimissaan 18cm/s uiskenteleva vekotin on kuitenkin vielä kaukana luonnossa elävän versionsa nopeudesta, sillä oikea mustekala kykenee jopa noin 11m/s pyrähdyksiin.

Robottimustekalan kehittäjät uskovat, että tällainen härveli voisi tutkia muita meren asukkaita häiritsemättä ekosysteemiä. Tällöin tulee tietysti ottaa huomioon se, että turhan aidonoloinen mustekala varmasti houkettelee myös saalistajia sen kimppuun.

Lähde

Edellinen artikkeliTilt Brush on kolmiulotteinen piirto-ohjelma Oculus Rift:lle
Seuraava artikkeliEsittelyssä kaksi matkalaukkua kahdella uudella ominaisuudella