antiglarelights

Jo autokoulussa opetetaan, että pitkät ajovalot tulisi kytkeä tietyllä hetkellä hetkeksi pois päältä, jotta ne eivät häikäisisi pimeällä tiellä vastaantulevaa kuljettajaa. Tulevaisuudessa valoihin ei sen sijaan tarvitse tällaisessa tilanteessa välttämättä koskea lainkaan, sillä Carnegie Mellon -yliopiston tutkijat kehittävät nyt ajovaloja, jotka eivät häikäise vastaantulijoita.

Kyse on ohjelmoitavista valoista, jotka tunnistavat vastaantulevan liikenteen ja osaavat himmentää valaisimista ainoastaan ne kohdat, jotka häikäisisivät muun muassa vastakkaiseen suuntaan pyyhältäviä kuljettajia. Lumi- tai vesisateessa ajovalot taas pystyisivät vähentämään hiutaleista tai pisaroista takaisin kuskin silmiin heijastuvan valon määrää.

Systeemi toimii normaalien polttimoiden sijaan eräänlaisten projektorien avulla ja näitä ohjaamaan on valjastettu Intelin i7 -neliydinprosessori. Järjestelmän avulla valokeilat on mahdollista jakaa miljooniin pikkuisiin osiin, joita voidaan sitten himmentää tai kirkastaa tilanteen mukaan. Kyseessä on kuitenkin tällä hetkellä vasta prototyyppilaite ja kaupallisia malleja saadaan odottaa vielä ainakin muutama vuosi.

Lähde

Edellinen artikkeliSandmaster – Shakkia hiekkarannalla
Seuraava artikkeliTuuli Armor – Makuupussi suojelee myrskyn viskomilta kappaleilta