pyörivä_talo

Vaikka Iran ei maapallon sotaisesti rauhallisimmilla seuduilla sijaitsekaan, ei se estä maan arkkitehtejä väsäämästä omalaatuisia rakennelmia. Yksi hieno esimerkki rakennustekniikoista on Tehraniin noussut seitsemänkerroksinen rakennus, jonka kolme huonetta kääntyvät jopa 90 astetta.

Rakennus on Next Office -nimisen arkkitehtifirman käsialaa ja kolmea siitä löytyvää huonetta voidaan pyörittää vallitsevan vuodenajan tai säätilan mukaan. Idea tällaisen rakennelman kehittämiseen lähti Iraniassa sijaitsevista kartanoista, joista löytyy erilliset huoneet kesää ja talvea varten. Pyörivien huoneiden avulla kesällä esille voidaan kääntää suuri terassi, joka taas saadaan talven yllättäessä piilotettua lähes kokonaan.

Talvitilassa (kolmen huoneen ollessa käännettynä sisään) huoneistoon tulee valoa sen keskeltä löytyvän suuren tyhjän tilan ansiosta. Vaikka idea tämänkin systeemin takana on hieno, niin itse ainakin kaipaisin huoneista ulospäin osoittavaa ikkunaa myös talvella.

Lähde

Edellinen artikkeliInsinööriopiskelijat kehittivät saasteita absorboivia kattotiilejä
Seuraava artikkeliGooglen uusi teknlogia tunnistaa lukuisia kohteita kuvista