Höyrykoneille on löytynyt seuraajia jo monien vuosikymmenien ajan, mutta silti näihin vekottimiin törmää vielä nykyisinkin. Erilaisia pieniä rakennussarjoja oman höyryllä rullaavan vekottimen kasaamiseen löytää useista harrastelijoille tarkoitetuista liikkeistä, mutta lasista valmistettua pienoishöyrykonetta ei sen sijaan näe joka päivä.

Yllä olevalla videolla kuitenkin rullaa tällainen läpinäkyvä vekotin. Kaikki laitteen osaset ovat lasia aina vauhtipyörästä mäntään. Tämän lisäksi härvelistä ei löydy minkäänlaista tiivistemateriaalia, joten erilaiset putkistot on täytynyt mitoittaa hyvin tarkasti toistensa sisään. Vekottimen vaikeiten valmistettava osanen on sen mäntä, joka pitää viimeistellä siten, että sen ja sylinterin väliin jäävän aukon täyttämiseen riittää kondensoitunut vesi.

Kyse on niin tarkasta touhusta, että tällaisen höyrykoneen valmistamiseen ei voi käyttää perinteisiä työvälineitä, vaan osaset pitää hioa käsin lopullisiin mittoihinsa. Lisäksi, koska lasi ei tietty ole se mikään kestävin materiaali, niin keskimäärin kolme neljästä sylinteristä hajoaa jo valmistusvaiheessa.

Lähde (Video)

Edellinen artikkeliNoke on avaimeton munalukko
Seuraava artikkeliOMOTE – Reaaliaikaista kasvojen seurantaa ja projektoreita