Viulisti soitteli instrumenttiaan kesken aivoleikkauksen

Vaikka aluksi ajatus voi kuulostaa hullulta, niin aivoleikkausten aikana potilaita saatetaan hyvinkin usein pitää hereillä. Näin leikkausta suorittavat lääkärit kykenevät näkemään, että kaikki sujuu hyvin. Toisaalta taas, vaikka kyseessä olisikin konserttiviulisti, niin erilaisten instrumenttien soittaminen leikkauksen aikana ei ole läheskään niin arkipäiväinen asia.

Viulisti Roger Frisch alkoi kärsiä vapinasta kesken soittimensa vinguttelun ja halusi ratkaista tämän ongelman aivoleikkauksella. Kirurgien täytyi kuitenkin keksiä jokin keino selvittää tarvittavat muutokset ainoastaan soittamisen aikan syntyvien värinätapausten parantamiseksi. Niinpä Minnesotan Mayo-klinikan leikkaussaliin kannettiin viulu, jota Frisch sitten soitteli kesken operaation.

Soittamisen tasaisuutta mitattiin liikkeentunnistussensoreiden avulla. Systeemin avulla lääkärit onnistuivat asettamaan aivoihin sijoitetun tahdistimen toimimaan oikealla tavalla. Kaikenlaista tuon nykytekniikan avulla onkin mahdollista tehdä.

Lähde