Turhan moni tuppaa lähtemään ajamaan liian väsyneenä ja etenkin öisin tämä saattaa johtaa helposti ratin taakse nukahtamiseen. Harken-niminen järjestelmä koostuu sensoreista, joiden tehtävänä on pitää väsynyt kuski hereillä.

Espanjan Valenciassa sijaitsevassa biomekaniikan instituutissa kehitetty systeemi mittaa ratin takaa löytyvän ihmisen sydämen sykettä sekä hengitystä. Tarvittavat sensorit löytyvät turvavyöstä ja istuimen selkänojasta. Laskutoimitukset taas hoidetaan penkin alle sijoitetussa yksikössä. Kun laitteisto havaitsee, että kuski meinaa nukahtaa, tärisyttää se tämän hereille.

Vaikea sitten sanoa, kuinka tehokas tällainen systeemi on, sillä onhan maanteiden sivumerkintöjäkin koitettu muutella ihmisiä tärinällään herättäväksi. Tietty järjestelmän toiminnalle on myös olennaista se, että kuski ylipäätänsä käyttää turvavyötään.

Lähde

Edellinen artikkeliTutkijat kehittelevät silmälasit korvaavaa LCD-näyttöä
Seuraava artikkeliVenus Fly Trap nappaa kärpäsiä hieman lihansyöjäkasvin tapaan