madrid Wikimedia

Espanjan pääkaupunki Madrid on yksi niitä kaupunkeja, jotka kärsivät huonosta ilmanlaadusta. Yleensä tästä syytetään paljon saastuttavia autoja ja nyt kaupunki on alkanut veloittaa tällaisilla ajavilta ihmisiltä suurempia hintoja pysäköintipaikoista.

Madridin älykkäät pysäköintimittarit tarkistavat ruutuun ajavan auton rekisterikilvestä, kuuluuko se mahdollisesti paljon saastuttavien ajoneuvojen luokkaan. Tällaisella autolla huristelevat joutuvat sitten maksamaan 20% enemmän pysäköintipaikastaan kuin muut. Erityisen vähän saastuttavilla autoilla ajavat taas saavat paikat 20% halvemmalla ja sähköautolla etenevät eivät maksa pysäköinnistä mitään.

Systeemiin kuuluu myös vapaiden parkkipaikkojen määrää tarkkailevat sensorit ja kun paikkoja on vähän, nousevat jäljellä olevien hinnat automaattisesti. Vaikka pohjalla onkin ihan hyvä idea, on siitä haittaa etenkin vähävaraisemmalle väestölle, kun taas rikkaita autojen omistajia tällaiset muutaman prosentin korotukset eivät juuri häiritse.

Lähde

Edellinen artikkeliSyötävät leivosmuotit helpottavat herkkujen syömistä
Seuraava artikkeliToyota kehittelee kampiakselitonta polttomoottoria hybridiautoihin