https://www.youtube.com/watch?v=E9bAZIEkZn0

Moni ihminen saattaa syntyä heikkonäköisenä tai sitten näkökyky voi heikentyä merkittävästi elämän aikana. Tällöin apuun tulevat yleensä opaskoirat ja kepit, mutta nyt Oxfordin yliopistossa on kehitetty älysilmikko, joka mahdollistaa lähellä olevien kohteiden ääriviivojen hahmottamisen todella heikon näkökyvyn omaaville.

Systeemi ei siis kykene tuomaan täysin puuttuvaa näkökykyä takaisin, mutta se vahvistaa verkkokarvolle heijastuvaa kuvaa siten, että lähes kokonaan näkökykynsä menettäneet kykenevät taas näkemään kohteiden ääriviivoja. Tällä hetkellä silmikko tarvitsee vielä reppuun lastattavan kannettavan tietokoneen apua, mutta tutkijat uskovat, että laitteisto saadaan puristettua pienempään tilaan.

Ensimmäiset 100 testilaitetta pitäisi suunnitelmien mukaan tuottaa vielä tämän vuoden puolella ja niitä tarjotaan heikkonäköisille ihmisille. Jos tämä kokeilu sujuu sitten hyvin, niin seuraavien vuosien aikana pyritään valmistamaan suuremmat määrät silmikkoja.

Lähde

Edellinen artikkeliSkunk – Desert Wolf julkisti mellakoiden kontrollointiin soveltuvan robottikopterin
Seuraava artikkeliEAER – Tutkijat kehittivät uuden kivuttoman menetelmän hampaiden paikkaamiseen