Moni varmaan tietääkin, että jalkapallon MM-kisat alkavat tänään ja ensimmäinen peli pelataan Suomen aikaan illalla. Todennäjöisesti hieman harvemmat ovat sen sijaan kuulleet, että ensimmäisen seremoniallisen aloituspotkun tekee alaruumiistaan halvaantunut potilas. Potku onnistuu erityisten robottiraajojen avulla, jotka ovat osa Walk Again Project -nimistä tutkimusprojektia.

Laitteen kehittämisen aloitti Yhdysvalloissa sijaitsevan Duke University -nimisen oppilaitoksen tutkija Miguel Nicolelis. Robottijalat toimivat aivoista käsin tulevien signaalien avulla, joten niiden käyttäjän tarvitsee ainoastaan ajatella jalkojen liikuttamista samaan tapaan kuten terveenkin ihmisen. Toki vekottimen käyttäminen vaatii runsaasti harjoittelua, joka aloitetaan virtuaalisesta ympäristöstä.

Vielä tällainen ulkoinen tukiranka (exoskeleton) tarvitsee kuitenkin paljon tutkimusta ja kehitystä ennen kuin siitä on todella liikuntasairauksista kärsivien potilaiden iloksi. Toisaalta ehkäpä lähitulevaisuuden MM-kisoissa joku pääsee jopa pelaamaan tällaisen laitteiston avulla.

Lähde

Edellinen artikkeliTutkijat kehittivät tavan, jolla hyttyset saatiin tuottamaan lähes ainoastaan miespuolisia jälkeläisiä
Seuraava artikkeliTIK on minimalistinen, mutta tehokas avainten säilyttäjä