alan_turing_wikimediaWikimedia

Moni varmasti pohtii, milloin kohdataan hetki, jolloin tietokoneet julistetaan ihmisiä ”älykkäämmiksi”. Vielä ei olla aivan tällä tasolla, mutta elektroniset laskentalaitteet ovat jo kehittyneet melko hyviksi matkijoiksi. Tietokonenero Alan Turing esitteli vuonna 1950 testin, jonka avulla voisi mitata tietokoneiden ajattelun laatua verrattuna ihmisiin.

Kokeessa elektronisen laitteen tulee huijata tuomaristoa siten, että yli 30% näistä ihmisistä uskoo keskustelevansa oikean ihmisen kanssa. Aiemmin yksikään tietokone ei ole kyennyt saavuttamaan tätä prosenttiosuutta, mutta nyt Eugene-niminen supertietokone pääsi jopa muutamalla prosenttiyksiköllä rajan yli.

13-vuotiasta poikaa simuloiva vekotin sai vakuutettua 33% tuomaristosta uskomaan heidän keskustelevan oikean ihmisen kanssa. Testi koostu useammasta 5 minuutin tekstipohjaisesta keskustelusta, joten puhetta ei siis tarvinnut tunnistaa tai tuottaa. Vaikka nyt siis ylitettiin jo testin vaatima 30% raja niin vielä ollaan kuitenkin kaukana täysin ihmismäisiin keskusteluihin kykenevistä roboteista. Jo muutaman kymmenen vuoden päästä ravintoloiden tilauksia saattaa kuitenkin hoitaa täysin itsenäinen robotti.

Lähde

Edellinen artikkeliGlance lisää älykellon ominaisuudet normaaliin ajannäyttäjään
Seuraava artikkeliUusi keksintö mahdollistaa kestävämmät näyttölasit tulevaisuuden älypuhelimiin